'3,3% minder smartphones verscheept in EMEA-regio'

22-06-2019 | door: Wouter Hoeffnagel

'3,3% minder smartphones verscheept in EMEA-regio'

83,7 miljoen smartphones zijn in het eerste kwartaal van het jaar geleverd in de EMEA-regio. Dit is een daling van 3,3% ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar, wat de recente trend van een vertragende markt bevestigd.

Dit meldt onderzoeksbureau IDC in haar meest recente Quarterly Mobile Phone Tracker. Fabrikanten wisten in totaal voor 26.780 miljoen dollar aan smartphones te verkopen, wat 10% minder is dan in het eerste kwartaal van Q1. 45,9 miljoen feature phones zijn verkocht, waarvan meer dan tweederde naar Afrika zijn verscheept.

idc-quarterly-mobile-phone-tracker-05-2019.jpg

Krimp in het Midden-Oosten

Het Midden-Oosten laat de grootste krimp in smartphonevolumes zien met een daling van 18,8%. De totale waarde van verkochte smartphones in het Midden-Oosten is met bijna een derde gedaald. Dit is volgens IDC vooral toe te wijzen aan het consumentenvertrouwen en de consumentenuitgaven, die ondanks de recente stijging van de olieprijs in het Midden-Oosten zijn achtergebleven. De Afrikaanse markt laat met 6% de grootste groei zien.

De gemiddelde verkoopprijzen zijn in heel West-Europa gedaald. In het Midden-Oosten was sprake van een sterke daling. Alleen in Centraal- en Oost-Europa zijn de gemiddelde verkoopprijzen op jaarbasis stabiel gebleven. De gemiddelde verkoopprijs ligt in deze regio's op iets meer dan de helft van gemiddelde verkoopprijs in West-Europa.

Chinese merken doen het goed

"Als we kijken naar merken boekt Huawei stapsgewijs vooruitgang, evenals Xiaomi. Apple had een moeilijk kwartaal met een marktaandeel van 23% in heel Europa, wat het laagste kwartaalresultaat in vijf jaar tijd is", zegt Marta Pinto, onderzoeksmanager bij IDC EMEA.

De drie grootste Chinese merken, waaronder de Transsion-stam in Afrika, namen 36,8% van de totale markt in beslag, tegenover 32,8% een jaar geleden. Dit onderschrijft de huidige trend naar consolidatie, meldt IDC. Samsung toonde veerkracht met een groei van bijna vier procentpunten sinds 2018Q4. "De markt is in de laatste kwartalen op relatief voorspelbare wijze veranderd", aldus Pinto. "De leveringen zijn vertraagd doordat consumenten apparaten langer blijven gebruiken, Apple is uitgedaagd met zijn nieuwste apparaten en Chinese fabrikanten hebben elk kwartaal vooruitgang geboekt".

Simon Baker, programmadirecteur bij IDC EMEA: "Europa is de afgelopen kwartalen een wereldwijde focus geweest van leveranciers, waarbij enkele van de kleinere spelers onder grote druk stonden. Vooruitkijkend is het niet langer mogelijk om duidelijke trends te zien zoals voorheen. De zwarte lijst van Huawei in de VS op 16 mei heeft voor veel onduidelijkheden gezorgd. Onzekerheid is hierdoor het nieuwe sleutelwoord in de sector, aangezien de wereldwijde geopolitiek - los van Europa of EMEA - de belangrijkste factor wordt voor de ontwikkeling van de markt in de rest van het jaar."

5G

In april werd in Europa het eerste 5G-netwerk in Zwitserland gelanceerd, al snel gevolgd door netwerken van het Britse EE en de pan-Europese Vodafone Group. "Ondanks de grote feestelijkheden tijdens de lanceringen, waarbij het Verenigd Koninkrijk het volgende land is dat de nieuwe netwerken live gaat, zal het enige tijd duren voordat 5G-apparaten een belangrijk onderdeel van de Europese smartphonemarkt zijn", stelt Pinto.

IDC verwacht dat de adoptie van 5G in Europa trager zal verlopen dan met 4G. Hoewel 5G de premieapparaten van 5G over het hele gebied tegen eind van het jaar beschikbaar zullen zijn, zal de wijdverspreide beschikbaarheid van de 4G dienst het voor mobiele providers moeilijk maken consumenten te overtuigen vroegtijdig de overstap te maken naar 5G.

Terug naar nieuws overzicht
Mobility