Hoofd project Libra: 'Libra en bitcoin (BTC) behoren niet tot dezelfde categorie'
23-06-2019 | door: Redactie

Hoofd project Libra: 'Libra en bitcoin (BTC) behoren niet tot dezelfde categorie'

Sinds de onthulling van de white paper van Facebooks cryptocurrency Libra laten steeds meer mensen hun mening over het project horen. En over het algemeen zijn dit negatieve geluiden, met hier en daar overheden die uitsluiten dat Libra ooit een legitieme valuta zal worden in hun land. Ook vandaag stroomden er weer een aantal verklaringen over de cryptocurrency binnen.

Zo tweette het hoofd van het Libra project, David Marcus, over de discussie of Libra het einde van bitcoin (BTC) betekent. Volgens Marcus is dit absoluut niet het geval. Zo schrijft hij op Twitter: "Velen zetten Libra en Bitcoin tegenover elkaar. Naar mijn mening zitten deze twee echter niet in dezelfde categorie. BTC is een gedecorreleerd (beleggings) actief. Libra is ontworpen om een stabiel medium van uitwisseling te zijn. Ik ben, en blijf een fan van BTC, maar voor heel verschillende doeleinden."

Volgens Marcus is bitcoin succesvoller als het 'digitale goud', en dus meer als investering voor de langere termijn. Libra moet juist een nieuw middel worden om mee te betalen in het dagelijks leven, aldus Marcus.

Libra mogelijk niet welkom in India en Rusland

Naast kritiek uit Frankrijk, de Verenigde Staten, Zweden en Australië, krijgt Libra nu ook kritiek uit India en Rusland. Zo zou Libra door strenge wetgeving door de Reserve Bank of India (RBI) niet gebruikt mogen worden. Zo Anirudh Rastogi, een expert op het gebied van wetgeving en technologie:

Als Facebook Libra zou ontwerpen als een gesloten systeem, alleen om op zijn netwerk te worden afgewikkeld en niet daarbuiten, zou RBI idealiter minder bezorgd zijn, omdat de crypto niet in contact komt met de externe economie. Als het niet de bedoeling is om in een gesloten systeem te werken, dan is het precies het soort digitaal actief waar de RBI zich zorgen om maakt.

Ook in Rusland is Libra niet welkom. Anatoly Aksakov, voorzitter van het Committee on Financial Markets, zei dat Libra niet gelegaliseerd zal worden in het land. Zo zei hij dat “het gebruik van de Facebook cryptocurrency als een betaalinstrument in Rusland  naar mijn mening zal worden verbannen.”

Door: Tijmen Bult. Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Crypto-Insiders.nl.

Terug naar nieuws overzicht