Bijna 9 op de 10 Nederlanders wil biometrische gegevens niet met werkgever delen

25-06-2019 | door: Wouter Hoeffnagel

Bijna 9 op de 10 Nederlanders wil biometrische gegevens niet met werkgever delen

De meeste mensen klaar zijn voor wachtwoordvrije inlogmethodes, zoals met biometrische gegevens. Hierbij worden unieke onderdelen van het lichaam gebruikt zoals een vingerafdruk of iris. Drie op de vijf werknemers geloven dat er voordelen zijn aan het gebruik van biometrische gegevens als inlogmethode op het werk. 88 procent van de Nederlandse respondenten vertrouwt zijn of haar werkgever zijn biometrische gegevens echter niet toe.

Dit blijkt uit onderzoek van de leverancier van identity management voor ondernemingen Okta, waarvoor ruim 4000 respondenten in Nederland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk zijn ondervraagd. Het merendeel van de datalekken op basis van hacks, zijn het gevolg van hergebruikte, gestolen of zwakke wachtwoorden. Ruim driekwart van de respondenten blijkt een onveilige methode te gebruiken om zijn wachtwoorden te onthouden. Onder 18 tot 34-jarigen is dit percentage zelfs 86. Onveilige methodes die worden gebruikt:

  • 34 procent gebruikt dezelfde wachtwoorden voor meerdere accounts
  • 26 procent schrijft ze op papier op
  • 17 procent schrijft deze op zijn of haar telefoon of computer op
  • 6 procent gebruikt bekende wachtwoorden, zoals password of 1234

Dr. Bada, onderzoeker aan de Universiteit van Cambridge zegt hierover "Wachtwoorden zijn vaak vrij onthullend. Ze worden ter plekke verzonnen. Gebruikers kiezen meestal iets dat gemakkelijk te onthouden is of iets met emotionele betekenis. Criminelen maken hier gebruik van en met een beetje onderzoek kunnen ze veel wachtwoorden gemakkelijk raden."

Vertrouwen

In het afgelopen decennium zijn er allerlei schandalen met persoonlijke data bij technologiebedrijven breed uitgemeten in de pers. Denk aan gebruikersgegevens die niet goed zijn beschermd en zo gestolen konden worden bij tech-giganten als Yahoo, LinkedIn en Facebook. Denk echter ook aan privacy-schandalen waarbij persoonlijke gegevens van gebruikers zonder toestemming zijn verkocht, zoals bij het Cambridge Analytica-schandaal van Facebook. In andere gevallen zijn data ingezet voor marketingpraktijken, zoals bij Google en Uber.

De gemiddelde Nederlander lijkt echter vertrouwen te houden in de technologie die deze bedrijven aanbieden: 86 procent geeft aan vertrouwen te hebben in technologie die persoonlijke data opslaat en 91 procent heeft vertrouwen in de technologie die op het werk wordt gebruikt. Dit is hoger dan het vertrouwen dat de Britten (respectievelijk 78% en 87%) en veel hoger dan de Fransen (66% en 79%) in deze technologieën zeggen te hebben.

Biometrie

Dit betekent echter niet dat Nederlanders per definitie gemakkelijk van vertrouwen zijn. Wanneer gevraagd werd naar de bereidheid om biometrische gegevens te gebruiken voor privé-apparaten en -apps, geeft 72 procent van de Nederlanders aan hiervoor open te staan. Indien zij echter gevraagd worden of men ook op het werk van deze technologie gebruik wilde maken, geeft 88 procent aan bezwaren te hebben tegen het delen van biometrische gegevens met de eigen werkgever.

Toch zien drie op de vijf werknemers wel degelijk voordelen in het gebruik van biometrische inloggegevens op het werk. Deze voordelen zijn onder andere dat het hun dagelijkse leven gemakkelijker zal maken (24%), dat het de veiligheid vergroot (15%), dat het stress over wachtwoorden zal verminderen (13%), dat het de zorgen over de veiligheid zal verminderen (8%) en dat de productiviteit zal laten stijgen (11%).

Okta wijst erop dat voor de meeste inlogmethoden met biometrische gegevens de werkgevers zelf niet hoeft te beschikken over deze gegevens. Als voorbeeld noemt het bedrijf Touch ID of Face ID op een iPhone of Windows Hello For Business. Bij deze technologieën is het niet mogelijk voor werkgevers om toegang te krijgen tot de biometrische gegevens van de werknemers. De biometrische gegevens zijn niet beschikbaar voor externe partijen, ook niet voor het eigen besturingssysteem van het apparaat.

'De toekomst is wachtwoordvrij'

Walter Geers, Country Manager Benelux bij Okta zegt: "Bij Okta zijn we ervan overtuigd dat vertrouwen de uitdaging van de toekomst is. In Nederland ligt het vertrouwen in technologie weliswaar hoog, maar de werkgever geniet niet datzelfde vertrouwen. Met de juiste voorlichting kan dit wantrouwen worden overwonnen en kunnen organisaties van elke omvang en in elke sector zich transformeren in een bedrijf dat op technologie draait. Dit is nodig om in staat te blijven om snel te innoveren. Tegelijkertijd moeten bedrijven tijdens deze transformatie prioriteit geven aan de beveiligings-, privacy- en autorisatiemethoden die hen helpen om te worden vertrouwd, niet alleen door klanten, maar ook door de eigen medewerkers. Wachtwoorden hebben gefaald als authenticatiefactor en bedrijven moeten af van de afhankelijkheid van deze ineffectieve methode. In 2019 zullen we zien dat de eerste golf van organisaties volledig wachtwoordvrij wordt."

Terug naar nieuws overzicht