'VS wil Europese fabrikanten dwingen telecomapparatuur buiten China te produceren'

24-06-2019 | door: Wouter Hoeffnagel

'VS wil Europese fabrikanten dwingen telecomapparatuur buiten China te produceren'

De Verenigde Staten onderzoekt of het buitenlandse fabrikanten van telecomapparatuur kan verplichten producten voor de Amerikaanse markt buiten China te produceren. Indien een dergelijke verplichting wordt ingevoerd, kan dit onder meer impact hebben op de Europese fabrikanten van telecomapparatuur Nokia en Ericsson.

Dit meldt The Wall Street Journal op basis van anonieme bronnen. Eerder plaatst de VS Huawei al op de Entity List, waardoor Amerikaanse organisaties geen handel meer mogen drijven met het Chinese bedrijf. De VS vreest dat de Chinese overheid via apparatuur van Huawei westerse doelen kan bespioneren, iets waarvoor overigens geen bewijsmateriaal openbaar is gemaakt. China en Huawei ontkennen de aantijgingen.

Nieuwe maatregelen

Nu lijkt het er dus op dat de VS overweegt de invloed van China op telecomapparatuur die in de VS wordt gebruikt verder terug te dringen. Huawei is namelijk niet de enige partij die telecomapparatuur in China produceert; ook Europese telecomfabrikanten laten hun apparatuur (deels) in China produceren. De VS wil ook dit aan banden leggen en de partijen verplichten apparatuur die zij in de VS op de markt brengen buiten China te produceren

De discussie over een dergelijke verplichting bevindt zich volgens de bronnen overigens nog in een vroegtijdig stadium. Indien het voorstel wordt doorgezet, duurt het naar verwachting nog jaren voordat deze is omgezet in wetgeving.

Terug naar nieuws overzicht
Mobility