Amerikaanse stad betaalt 600.000 dollar aan cybercriminelen die systemen gijzelen

25-06-2019 | door: Wouter Hoeffnagel

Amerikaanse stad betaalt 600.000 dollar aan cybercriminelen die systemen gijzelen

De Amerikaanse gemeente Riviera Beach in de staat Florida heeft 600.000 dollar aan cybercriminelen na een ransomwareuitbraak. IT-systemen van de gemeente werden in gijzeling genomen.

Dit heeft Riviera Beach bekend gemaakt. De gemeente wilde in eerste instantie al zijn IT-systemen vervangen als reactie op de ransomwareuitbraak. Dit zou een kostenpost van ongeveer een miljoen dollar met zich meebrengen. Van deze stap ziet de gemeente op advies van externe security consultants echter vanaf.

Geen zekerheid

Deze consultants adviseren de gemeente het geëiste losgeld van 600.000 dollar in bitcoins te betalen. De gemeenteraad van Riviera Beach heeft hier unaniem mee ingestemd. Een woordvoerder van de gemeente erkend wel dat er geen zekerheid is dat de aanvallers ook daadwerkelijk tot ontsleuteling van de gegijzelde data overgaan.

Opvallend is dat het besluit rechtstreeks ingaat tegen het advies dat de Amerikaanse FBI op dit gebied geeft. De federale opsporingsinstantie stelt het betalen van cybercriminelen niet te steunen. De woordvoerder van Riviera Beach zegt tegenover USA Today echter op het advies van de externe consultants te vertrouwen.

Terug naar nieuws overzicht