RPA is snelgroeiende segment van wereldwijde markt voor bedrijfssoftware

26-06-2019 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

RPA is snelgroeiende segment van wereldwijde markt voor bedrijfssoftware

De omzet uit robot process automation (RPA) is in 2018 met 63,1% gegroeid tot 846 miljoen dollar. RPA is hiermee uitgegroeid tot het snelstgroeiende segment van de wereldwijde markt voor bedrijfssoftware. Gartner verwacht dat de omzet uit RPA-software in 2019 uitkomt op 1,3 miljard dollar.

"De RPA-markt is gegroeid sinds onze laatste prognose, gedreven door vraag van digitale bedrijven die 'Straight Through Processing' willen realiseren", legt Fabrizio Biscotti, research vice president bij Gartner, uit. "De concurrentie is hevig; negen van de top 10 van leveranciers zagen hun marktaandeel in 2018 veranderen."

Top vijf heeft 47% van markt in handen

De top vijf van RPA-leveranciers hadden 47% van de markt in handen in 2018. De leveranciers op nummer zes en zeven realiseerden een driecijferige omzetgroei. "Hierdoor lijkt de top-vijf van de ranglijst grotendeels onrustig", aldus Biscotti.

Noord-Amerika blijft de RPA-markt domineren en was goed voor 51% van de wereldwijde omzet in 2018. Wel is het aandeel van Noord-Amerika met twee procentpunten gedaald. West-Europa staat op de tweede plaats met een aandeel van 23%. Japan staat op de derde plek, waar de adoptie van RPA met 124% is gestegen in 2018. "Dit toont aan dat RPA aantrekkelijk is voor organisaties wereldwijd dankzij zijn snellere implementatietijden in vergelijking met andere opties zoals business process managementplatformen en business process outsourcing", zegt Biscotti.

gartner-rpa-software-2019.png

In alle sectoren in gebruik

RPA wordt gebruikt in alle sectoren. Banken, verzekeraars, telecomoperators en utiliteitsbedrijven maken echter het meest gebruik van de technologie. Deze organisaties beschikken traditioneel over legacy systemen en zetten RPA in om integraties te realiseren. "Het vermogen legacy systemen te integreren is een belangrijke drijver voor RPA-projecten. Door deze technologie te gebruiken kunnen organisaties hun digitale transformatie initiatieven snel versnellen en tegelijkertijd de waarde van eerdere technologie-investeringen behouden."

Gartner verwacht dat de RPA-markt er over drie jaar heel ander uitziet. Grote softwarebedrijven zoals IBM, Microsoft en SAP zijn samenwerkingen aangegaan met RPA-providers of nemen deze partijen over. Zij kunnen hierdoor RPA-software aanbieden aan hun omvangrijke klantenbestanden. Tegelijkertijd staan nieuwe vendoren op dit traditionele RPA-functionaliteiten omarmen om behoeften van de digitale business te vervullen, zoals event stream processing en real-time analytics.

'Spannende tijd voor vendoren'

"Het is een spannende tijd voor RPA-vendoren", aldus Biscotti. "De huidige topspelers zullen echter met toenemende concurrentie te maken krijgen, naarmate nieuwkomers de markt betreden en hun snelle evolutie de scheidslijnen tussen automatiseringstechnologieën zoals optical character recognition en kunstmatige intelligentie doet vervagen."

Terug naar nieuws overzicht
Software