'Downloadsnelheid op huidige 5G-netwerken varieert sterk'

30-06-2019 | door: Wouter Hoeffnagel

'Downloadsnelheid op huidige 5G-netwerken varieert sterk'

5G-netwerken maken fors hogere downloadsnelheden mogelijk. De eerste 5G-netwerken zijn inmiddels uitgerold, waaronder een 5G-netwerk van het Australische Telstra. De snelheden die hiermee worden gerealiseerd variëren in de praktijk echter sterk.

Dit blijkt uit een artikel op CNET van journalist Daniel van Boom, die het 5G-netwerk van Telstra in het Australische Sydney op de proef heeft genomen. In het artikel beschrijft hij zijn ervaringen. Zo wijst Van Boom op de hogere downloadsnelheid van 5G-netwerken. Zo downloadde de journalist het spel PUBG, met een omvang van 2,04GB, in slechts 54 seconden via het 5G-netwerk. Ter vergelijking: via een breedbandverbinding op zijn kantoor had Van Boom hier 5 minuten en 57 seconden voor nodig.

Databundel in korte tijd verbruikt

Doordat data veel sneller kan worden gedownload, verbruiken gebruikers echter ook fors meer data en overschrijden zij eerder het limiet van hun databundel. Gebruikers zullen hun datagebruik dan ook beter moeten beheren om dit te voorkomen. De journalist waarschuwt echter ook voor het hoge tempo waarmee een databundel wordt verbruikt. "Na ongeveer 25 minuten en verschillende snelheidstesten, het downloaden van PUBG en twee films van Netflix, kreeg ik een SMS. "U heeft 50% van uw 20GB databundel verbruikt", schreef Telsta.

De downloadsnelheid in de praktijk blijkt te variëren. Tijdens zijn experiment heeft de journalist een tweetal 5G-smartphones gebruikt: de LV V50 en de Oppo Reno 5G. Met de V50 nam het downloaden van PUBG 54 seconden in beslag, terwijl de film Wine County in 92 seconden van Netflix werd gedownload. De Reno 5G had met 81 seconden iets meer tijd nodig om PUBG te downloaden, maar was bij het downloaden van Wine County met 85 seconden juist sneller.

Niet altijd sneller dan 4G

Opvallend is ook dat het huidige 5G-netwerk van Telstra in Sydney niet in alle gevallen sneller blijkt te zijn dan 4G-netwerken. Zo kon de journalist erop in Broadway, een buurt in Sydney, met zijn iPhone Xs Max via een 4G-verbinding van Optus Wine County in 2 minuten en 10 seconden heeft gedownload. Op dezelfde locatie nam deze download via de Oppo Reno 5G 9 seconden langer in beslag. Met de LG V50 kon Van Boom de film in 55 seconden downloaden via het 4G-netwerk van Optus, terwijl dit 75 seconden in beslag nam via het 5G-netwerk in Broadway.

Ter vergelijking heeft Van Boom de LG V50 verbonden met zijn breedbandverbinding thuis, met een snelheid van 100Mbps. PUBG werd via deze verbindingen in 5 minuten en 55 seconden gedownload, terwijl Wine County in 110 seconden binnen werd gehaald vanaf servers van Netflix.

Van Boom concludeert dan ook dat de snelheid die het 5G-netwerk levert momenteel inconsistent is. De pieksnelheden zijn volgens de journalist aantrekkelijk, maar hij wijst ook op de forse verschil tussen deze pieksnelheid en de gemiddelde snelheid. De volledige analyse van Van Boom is hier te vinden.

Terug naar nieuws overzicht
Mobility