Wouter Hoeffnagel - 01 juli 2019

Ontwikkeling van nieuw pgb-systeem gaat nog zeker 20,5 miljoen euro kosten

De verdere ontwikkeling van het nieuwe systeem voor het beheren van persoonsgebonden budgetten (pgb's) gaat nog zeker € 20,5 miljoen  kosten. Het Bureau ICT-Toetsing noemde het project eerder al een risicoproject. Voor de implementatie is een bedrag van € 19 miljoen  gereserveerd, terwijl het beheer naar schatting € 9,4 miljoen per jaar gaat kosten.

Dit meldt minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport in een brief gericht aan de Tweede Kamer. Het nieuwe systeem moet het aanvragen, controleren en uitbetalen van pgb's eenvoudiger maken. Het systeem wordt doorontwikkeld door Stichting Ictu, terwijl Shared Service Centrum ICT (SSC ICT) de hosting op zich neemt. 

Ontwikkeling kost € 20,5 miljoen

"De raming van de kosten voor doorontwikkeling van het PGB 2.0-systeem ligt tussen € 1,5 en € 2,0 miljoen per release. Op dit moment zijn er, op basis van de analyse door SIG, 10 releases voorzien. Per release wordt bepaald wat er nodig is, daarbij worden de lessen die we leren van het aansluiten van de voorlopers steeds meegenomen. Voor de doorontwikkeling is een bedrag van € 20,5 miljoen begroot en bij eerste suppletoire begroting beschikbaar gesteld", schrijft de minister.

De implementatie van het systeem gaat naar schatting € 19 miljoen kosten. "Het aansluiten van de voorlopers, 1.000-2.000 budgethouders, zal ongeveer € 0,3 miljoen kosten, de kosten voor de eerste tranche van de landelijke uitrol zullen in totaal ongeveer € 1,5 miljoen bedragen. De daaropvolgende vier tranches van elk circa 25.000 budgethouders zullen naar verwachting rond de € 4,3 miljoen kosten. De implementatie bij de SVB wordt door VWS betaald en zal ongeveer € 5,3 miljoen kosten. De implementatiekosten van gemeenten en zorgkantoren worden geschat op € 13,7 miljoen, betreffende € 8,7 miljoen voor gemeenten en € 5,0 miljoen voor zorgkantoren", aldus minister De Jonge. De beheerkosten van het systeem worden op € 9,4 miljoen per jaar geschat.

Eerste partij in juli aangesloten

Vanaf half juli wordt naar verwachting Zorgkantoor Zilveren Kruis Flevoland als eerste op het nieuwe pgb-systeem worden aangesloten. In september volgen CZ en de gemeente Smallingerland, die voorop lopen. Uit deze implementaties wil de minister lessen trekken voor de uitrol bij een grotere groep gebruikers. In november staat de volgende uitrol op de planning, waarna in het eerste kwartaal van 2021 de laatste partijen moeten worden aangesloten.

Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024 Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024
Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!