Redactie - 01 juli 2019

Vijf belangrijke feiten over 5G

Vijf belangrijke feiten over 5G image

Een paar jaar na de definitieve uitrol van sneller internet op 4G gaat het, op de grote telecomcongressen zoals het MWC in Barcelona, eigenlijk alleen nog maar over 5G. Daarin schuilt de kern van de mensheid: we willen altijd meer en sneller. We willen vooruit en daarin past een hypersnel draadloos netwerk. Natuurlijk zijn de operators zo ijdel dat ze in deze vooruitgang willen voorzien. Maar feit is wel dat ze zuchten onder dalende marges op het 4G netwerk, waarvan ze de bouw- en licentiekosten nog niet, of amper te boven zijn.  Maar 5G gaat er hoe dan ook komen. Hieronder 5 belangrijke feiten die je zeker moet weten over 5G.

1)     Wat is 5G? 

Kenmerkend voor 5G is de extreem hoge snelheid. Veel sneller dan WiFi thuis en zo’n 50 keer sneller dan het huidige 4G-netwerk. In tests zijn snelheden gehaald van wel 1 terabyte per seconde. Maar het gaat niet alleen om de hoge snelheid. Bij 5G zijn nieuwe toepassingen mogelijk, die een enorme impact kunnen hebben, zoals het opereren van patiënten op afstand via een videoverbinding. Daarnaast is de latency  veel lager bij 5G-netwerken. Dat wordt vooral gemerkt bij gamen, het gebruik van virtual reality en de hologrammen die virtuele 3D of zelfs 4D ontmoetingen mogelijk moet gaan maken. De latency is bij een 4G-netwerk tientallen milliseconden, maar neemt bij 5G af tot 1 milliseconde. Het bovenstaande is wat er in het algemeen onder 5G wordt verstaan. Omdat de exacte specificaties nog niet zijn vastgesteld is er ondertussen een grote variatie aan technieken en frequenties die 5G worden genoemd. Om het nog iets verwarrender te maken: ook een snellere variant van het huidige 4G zal 5G gaan heten. Dit is dus een verschil met 2G, 3G en 4G, waarbij er een duidelijk onderscheid was in masten en frequenties.

2)     5G in Nederland

In Nederland wordt al gewerkt aan 5G-netwerken. Hieronder lees je over twee initiatieven: proeven door KPN op verschillende plekken in Nederland en een proef met 5G in Noord-Groningen, ook in samenwerking met KPN. Telecomaanbieder KPN heeft in 2018 vier proeven uitgevoerd om de toepassingen van 5G te onderzoeken. Ook wil de provider 5G testen in combinatie met kunstmatige intelligentie, drones en virtual reality. Er is daarom gekozen voor verschillende gebieden, zowel stedelijk als landelijk. Zo wordt 5G bijvoorbeeld ingezet om met drones precisielandbouw te bedrijven. Een andere proef laat auto’s communiceren met verkeerslichten en matrixborden. Volgens KPN is voor 5G in Nederland de 3,5GHz-freqeuentie noodzakelijk. Die frequentie is echter tot minimaal 2022 bezet, omdat de inlichtingendiensten het gebruiken voor afluisterpraktijken. T-Mobile heeft bij het krijgen van toestemming met de fusie /overname van Tele2 beloofd dat ze in Nederland met voorrang een 5G netwerk zullen gaan aanleggen. Dat zou wellicht al voor het einde van 2020 kunnen zijn. 

3)     Toepassingen van 5G

De EU verwacht dat 5G niet alleen sneller is, maar ook nieuwe toepassingen mogelijk maakt die waardevol zijn, zowel op sociaal als economisch gebied. Maar er is nog iets cruciaals: 5G maakt het ook mogelijk dat apparaten, die aangesloten zijn direct met andere apparaten, communiceren  zonder altijd eerst volledig het netwerk in te gaan. Uiteraard is er wel een verificatie van het netwerk. Appraten worden ontvangers, verzenders én doorgevers. Zo zullen zelfrijdende voertuigen direct met elkaar moeten kunnen communiceren. Toepassingen 5G : 

eHealth: op afstand operaties uitvoeren en vitale lichaamswaarden van patiënten (bloeddruk, hartslag, ademhaling) in de gaten houden.

Connected home: op afstand bedienen van thermostaat, rookmelder en andere apparatuur.

Transport: betere beveiliging van vrachtverkeer.

Nutsbedrijven: slimme toepassingen zoals beveiligingscamera’s.

Entertainment: data-intensieve apps kun je straks ook op drukke plekken gebruiken, bijvoorbeeld HD-beelden van goals nog een keer terugkijken terwijl je in een voetbalstadion met 50.000 andere mensen zit.

4)     '5G smartphones in 2023 goed voor 25 procent totale markt'

De mondiale markt voor 5G-smartphones groeit naar 25 procent van de totale verkopen van smartphones. Dat stelt het door de Taiwanese overheid gesteunde onderzoeksinstituut MIC (Market Intelligence & Consulting Institute) in Taipei, Taiwan. Anno 2023 worden er per jaar 434,7 miljoen 5G smartphones verscheept, tegen 4,6 miljoen eenheden in 2019. Drie belangrijke factoren zullen naar verwachting leiden tot een aanzienlijke toename van 5G smartphones in 2020. De eerste is de beschikbaarheid van 5G producten die een breed scala aan productlijnen dekken. Van vlaggenschip tot mid-range en high-end producten. De tweede is de 5G-uitrol in China en Japan. De derde is het akkoord tussen Apple en Qualcomm – wat de kans op een 5G-iPhone groter maakt. De toenemende vraag naar 5G zorgt voor een grote vraag naar applicaties voor bedrijfsnetwerken in verticale markten en draagt dus bij aan de groei van de wereldwijde mobiele netwerkmarkt.

5)     5G zonder Huawei, kan dat?

Als je op je in laat werken hoe belangrijk het 5G netwerk gaat zijn voor de connected economie van de wereld. En als je begrijpt hoe belangrijk 5G is voor onze communicatie en dus voor onze veiligheid, dan snap je dat de westerse wereld het spannend vindt om deze core-netwerken door het Chinese Huawei te laten bouwen. Daarom doet de US het van staatsbanden betichte Huawei in de ban en zijn ondertussen Australië, Japan en Canada gevolgd. De landen uit de EU twijfelen en dat doen ze vooral, omdat Huawei voorop loopt in 5G en een hele serie aan patenten heeft waar je niet omheen kan. Maar op dit moment lijkt de US, onder aanvoering van de straatvechter Trump, deze keuze onder zware druk onmogelijk te maken. KPN roept dat ze geen core-netwerkonderdelen gaat gebruiken. Maar waar ligt die grens in een technologie die geen begin of einde heeft? En verder gaan er steeds meer stemmen op, om de EU zelf een netwerk te laten bouwen. Over de landen heen en met de hulp van het Europese NOKIA en Ericsson. En aangezien de lantaarnpalen, die veelal in handen zijn van de overheid, een cruciale rol zullen spelen in het 5G netwerk zou dat zo maar een hele waarschijnlijke optie kunnen zijn.

Auteur: HP van Tilburg

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!