Redactie - 01 juli 2019

Medewerkers vliegtuigbouwer Asco weer aan het werk na cyberaanval

Drie weken na de cyberaanval bij de Belgische vliegtuigonderdelenbouwer Asco, kan het merendeel van het personeel weer aan de slag. Niet alle problemen zijn echter al opgelost, meldt het bedrijf.

Asco werd drie weken geleden getroffen door een ransomware-aanval. Daardoor moest het bedrijf aanvankelijk twee dagen de deuren sluiten. Die sluiting duurt inmiddels al zo'n drie weken.

'Sluiting van de baan'

Aan VRT laat de ACV-vakbond weten dat de sluiting inmiddels van de baan is. Asco zelf bevestigt dat nieuws aan Data News. "De grote meerderheid is terug aan het werk", zegt woordvoerster Vicky Welvaert. Wel benadrukt ze dat niet alle problemen zijn opgelost. "Een aantal kernsystemen zijn nog steeds niet operationeel, maar we zijn er de afgelopen weken in geslaagd om workarounds uit te werken waardoor de productie-activiteiten geleidelijk aan kunnen worden hernomen."

Het bedrijf produceert nog niet aan de capaciteit van voorheen. Ook worden veel processen momenteel handmatig uitgevoerd. Ook een aantal nevenactiviteiten zijn nog niet helemaal operationeel.

Ransomware

Bij ransomware worden alle bestanden in een bedrijfsnetwerk versleuteld. De toestellen worden pas vrijgegeven als het slachtoffer daarvoor betaalt. Details over de aanval zelf wil Asco momenteel nog niet kwijt. Wel zegt Asco dat het bedrijf het probleem zelf wil oplossen, en de aanvallers niet wil betalen.

In samenwerking met Datanews

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!