Top vijf blockchain doorbraken 2019-2024

02-07-2019

Top vijf blockchain doorbraken 2019-2024

Iedere zaterdagochtend lees ik het blog van Peter Diamandis. Oprichter van onder andere XPrize Foundation, wat jullie allemaal kennen, en een van de grondlegger van de Singularity University. Een denktank en innovatie platform van formaat die technologische innovatie als redder van de wereld zien.

Het wekelijkse blog 2 juni was volledig gewijd aan Blockchain. Ik wil deze graag met jullie delen.

Maar wat is blockchain?

Blockchains ontstonden in 1991 als een manier om digitale documenten te 'timestampen', maar werden in 2009 veel bekender toen 'Satoshi Nakamoto', wiens ware identiteit wordt betwist, blockchain gebruikte om de cryptocurrency Bitcoin te maken.

Een blockchain is een gedecentraliseerde database die wordt gedeeld via een netwerk van computers, of "knooppunten", die alleen kunnen worden gewijzigd na goedkeuring van alle knooppunten in het systeem. Als informatie eenmaal is gemaakt in een blockchain, is het erg moeilijk om te veranderen.

Elk blok binnen een blockchain bevat (1) data, (2) de hash, of een digitale vingerafdruk van het blok, en (3) de hash van het vorige blok. Verschillende soorten gegevens kunnen worden opgeslagen in blokken, zoals de afzender, ontvanger en transactiebedrag in het geval van Bitcoin. De hash van een blok, die wordt gegenereerd op basis van de gegevens in dat blok, verandert als de gegevens worden gewijzigd.

Blockchains zijn om verschillende redenen extreem veilig: Omdat elk blok zijn eigen hash en de hash van het vorige blok bevat, zal het veranderen van één hash de rest van de blockchain ongeldig maken. Proof-of-work is een mechanisme dat het maken van nieuwe blokken vertraagt, wat ongeveer 10 minuten per blok kost in het geval van Bitcoin. Deze vertraging maakt het uiterst moeilijk om een hele blockchain opnieuw te creëren na het wijzigen van de gegevens van één blok.

De top vijf die Diamandis beschrijft zijn:

1. Non-fungible tokens (NFTs)

Overheidsdocumenten zoals huwelijksakten, kadaster en rijbewijzen kunnen allemaal worden gekoppeld aan NFD's. In de detailhandel kunnen consumenten blockchain gebruiken om de legitimiteit van luxegoederen te verifiëren. Digitale goederen en tickets kunnen eenvoudig worden opgeslagen als NFT's op blockchains.

2. Security tokens

Beveiligingstokens zijn cryptografische prgrammeerbare objecten die ook actie kunnen ondernemen. Beveiligingstokens kunnen dividend of rente betalen en zelfs investeren in andere tokens of activa doen. Slimme contracten zullen het bijvoorbeeld mogelijk maken dat activa automatisch dividend uit te keren op een specifieke datum als aan de criteria wordt voldaan

3. Tokenized assets

In de komende vijf jaar zullen beveiligingsfiches een nieuwe vorm van liquiditeit gaan vormen in activa die traditioneel niet over liquiditeit beschikken, zoals onroerend goed of kunst. De verwachting is dat deze activa 24/7, 365 dagen per jaar zullen worden verhandeld.

4. Self-sovereign identity

Naarmate cyberaanvallen zich verder verspreiden, zullen nieuwe vormen van identiteitsverificatie op het toneel verschijnen om gebruikers te beschermen. Eindgebruikers kunnen met een enkele digitale identiteit op meerdere platforms gewenste informatie delen. Deze manier van interactie zou de huidige handel in persoons gegevens drastisch veranderen.

5. Free speech

Door vertrouwen te bieden in uitgestrekte netwerken van gedecentraliseerde controle, staat blockchain op het punt een fenomeen te ontgrendelen dat maar weinig menselijke samenlevingen ooit eerder hebben bereikt. Een wereld creëren waar iedereen een stem kan hebben. Geen enkele toespraak zal kunnen worden neergehaald of op de een of andere manier weggehouden van de massa.

Het gaat ons allemaal raken. Onze individuele levens en dat van onze bedrijven. Persoonlijk denk ik dat we in de mooiste tijd leven sinds mensenheugenis voor wat betreft ondernemerschap.

Vergeet niet je in te schrijven op zijn blog?

Door: George van Brugge (foto), oprichter en CEO van Portland

Terug naar nieuws overzicht

Tags

Blockchain