Google passeert Amazon in Europese Smart Home Markt

Google passeert Amazon in Europese Smart Home Markt

04-07-2019 | door: Witold Kepinski

Google passeert Amazon in Europese Smart Home Markt

In het eerste kwartaal van dit jaar groeide de smart home markt in Europa met 23,9% en bereikte 21,3 miljoen verkochte eenheden, aldus de Worldwide Quarterly Smart Home Device Tracker van marktonderzoeksbureau IDC. West-Europa is verantwoordelijk voor 88,3% van het regionale aandeel, maar Centraal- en Oost-Europa hadden de grootste stijging (31,2% jaar-op-jaar).

Slimme luidsprekers groeiden met 58,1% naar 3,35 miljoen verzonden eenheden, goed voor 15,8% van de markt, waarmee het de op een na grootste productcategorie is. In deze ruimte waren Google Home-apparaten verantwoordelijk voor 45,1% van de verzonden slimme luidsprekers, in tegenstelling tot 41,8% van Amazon Echo apparaten.

"Google had een geweldig kwartaal en was de duidelijke winnaar in het eerste kwartaal en bereikte een belangrijke mijlpaal in Europa", aldus Antonio Arantes, senior onderzoeksanalist voor Smart Home-apparaten in West-Europa. "Google blijft uitbreiden naar nieuwe landen en ondersteunt sneller nieuwe native-talen dan Amazon, wat ook bijdraagt aan de versterking van zijn positie op platforms voor stemassistenten. Google Assistant was aanwezig in 49,2% van alle slimme luidsprekers die in Europa in de eerste week werden verkocht kwartaal van 2019. Ondertussen ondervond Amazon problemen met de levering, waarbij de Amazon Echo Dot in sommige landen enkele weken niet op voorraad was, waardoor er ruimte bleef voor de groei van Google Home-producten."

De slimme thuismarkt zal naar verwachting 107,8 miljoen eenheden bereiken in 2019, 21% groeien ten opzichte van het voorgaande jaar en 183,9 miljoen bereiken in 2023, met video-entertainment en slimme luidsprekers als de twee hoofdcategorieën in deze ruimte.

Categorie Hoogtepunten

Apparaten voor video-entertainment, waaronder smart-tv's en adapters voor digitale media, verschaften 12,7 miljoen eenheden in 1Q19 en stegen met 11,2% per jaar. Smart TV's zijn nog steeds het grootste product in deze categorie.

De categorie slimme luidsprekers had het beste eerste kwartaal van het jaar sinds de lancering in Europa. Hoewel de Google-assistent in 1Q19 het leiderschap in deze categorie heeft bereikt, wordt verwacht dat Alexa de nummer één stemassistent blijft in 2019, maar in 2022 wordt overtroffen door Google AI Platform.

Verlichting, beveiliging / bewaking van het huis en thermostaten waren goed voor 20,8% van de slimme thuismarkt in 1Q19. De drie gecombineerde categorieën zullen naar verwachting met 9,5 procentpunten marktaandeel groeien met een samengesteld jaarlijks groeipercentage (CAGR) van 27,11 procent tussen 2019 en 2023. Deze categorieën zullen groeien als gevolg van de invoering van slimme luidsprekers door meer consumenten en de wens en nieuwsgierigheid van het bedienen van apparaten via spraak.

Terug naar nieuws overzicht
Hardware