AWS hecht aan kwaliteit bij partners

05-07-2019 | door: Teus Molenaar

AWS hecht aan kwaliteit bij partners

APN, het AWS Partner Network, groeit gestaag. Daarbij valt op dat de tweedeling die AWS heeft gemaakt in Technology Partners en Consulting Partners steeds vager wordt. “Klanten willen vaker advies over de inzet van onze techniek”, zeggen Kamini Aisola, General Manager Benelux, en Niko Mykkänen, EMEA Partner Manager bij Amazon Web Services (AWS).

Tijdens de goed bezochte Partner Summit van AWS in het Haagse World Forum eind juni ruimen Aisola en Mykkänen ruimte in om Dutch IT-Channel te woord te staan. Even daarvoor stonden ze nog op het podium om de zaal uit te leggen hoe het er voor staat met AWS.

Aisola werkt zeven en een half jaar bij het bedrijf; waarvan drie en een half jaar als directeur in de Amsterdamse vestiging. “Maar ik ben altijd al verantwoordelijk geweest voor de Benelux; eerst vanuit het Europese kantoor in Luxemburg”, voegt zij eraan toe. Dat is het kantoor van waaruit Mykkänen zijn werk doet. “We hebben nu zesentwintig kantoren in Europa”, zegt de Fin die vijf en een half jaar geleden in Luxemburg aantrad.”

Beiden zeggen dat vooral de laatste twee jaar de markt is veranderd. “Aanvankelijk hadden onze partners veel start-ups al klant, maar nu is het veel breder. De grote ondernemingen hebben ons platform ook gevonden. De vraag is nu niet meer waarom een organisatie met AWS in zee zou moeten gaan, maar wanneer. En de eerste vraag die we van belangstellenden krijgen is: wie is de beste partner om ons terzijde te staan?”

Overigens is AWS zelf ook veranderd. “We zijn in Europa gegroeid van honderd medewerkers naar duizenden”, zegt Aisola.

Veel innovaties

AWS is geboren in de cloud; beweeglijkheid en innovatie zitten in het bloed. Het bedrijf streeft ernaar oplossingen te maken die gebruikers spelenderwijs kunnen toepassen. Eén platform, maar met een immer uitbreidend smakenpalet.

Er zijn tegenwoordig wel 165 verschillende oplossingen beschikbaar. Innovaties volgen elkaar in een rap tempo op. Kunnen de partners het wel bijhouden? Mykkänen, lachend: “Ja; ik begin zelf elke dag met te bekijken wat er nieuw is. Het is een interessante reis.”

Hij vertelt dat de onderneming speciaal een Partner Solution Architect heeft aangesteld. Deze onderhoudt het contact met de partners om ze de vernieuwingen bij te brengen. “En natuurlijk houden we workshops, hebben we trainingsprogramma’s; we reizen door Europa om onze partners uit te leggen welke kansen zij hebben voor hun klanten.”

Aisola voegt het belang van de User Groups hieraan toe. “Zij zijn heel snel in het oppikken van nieuwe ontwikkelingen. Daarbij krijgen zij natuurlijk veel informatie van de gebruikers. Ze delen onderling de best practices. Ze zijn een waardevolle aanvulling op ons ecosystem. En we hebben een special programma voor mensen die voorop willen lopen. Dat zijn onze ‘ ambassadeurs’; dat is een selecte groep mensen. De samenwerking met de User Groups is trouwens ook een manier om talenten op te sporen.”

Vloeit samen

Van oudsher heeft AWS twee typen partners: Technolgy Partners en Consulting Partners. De eerste groep biedt softwareoplossingen die ofwel worden gehost op het AWS-platform, of worden geïntegreerd met het platform. De tweede helpen klanten hun workloads te ontwerpen, bouwen, migreren naar en beheren op het AWS-platform.

“Het is nog wel zinvol om die tweedeling te hanteren, want het vereist andere vaardigheden en ze hebben in beginsel ook andere klanten. Maar je ziet wel dat ze samenvloeien. Er zijn Technology Partners die ook adviesdiensten ontwikkelen; en andersom. Het valt wel op dat in Europa meer diensten worden uitbesteed aan onze partners dan in de VS. Maar we zien ook dat bedrijven de bouw van oplossingen en/of het beheer ervan weer terugnemen”, zegt Mykkänen.

Hoe dan ook, vult Aisola aan: “Het gaat bij ons om kwaliteit; niet om de aantallen partners. Ze moeten echt de vaardigheden en kennis hebben die nodig is om onze oplossingen aan de man te brengen. En natuurlijk kunnen ze daarbij op onze steun rekenen.”

Elke workload

AWS biedt een constant uitbreidende stroom aan specifieke structuren. “Wij willen dat elke denkbare workload eenvoudig is te draaien en te beheren op ons platform. Voor ons maakt het niet uit met welk besturingsprogramma de applicaties werken. Wij werken bijvoorbeeld ook nauw samen met .NET-ontwikkelaars. Wij leren veel van hen”, zegt Aisola.

Het platform plooit zich meer en meer naar specifieke klanten; er komen meer ‘verticals’ bij. “Onze inspanning is om onze partners zo veel mogelijk kennis bij te brengen. We willen voorkomen dat ze opnieuw het wiel moeten uitvinden. We delen ervaringen van andere partners met hen”, verklaart Mykkännen.

Groei

En hoe staat het ervoor met AWS? Aiola begint te glimlachen. “We groeien flink. We hadden een groei van 41 procent in 2019 ten opzichte van 2018. We hebben nu vestigingen in Amsterdam, Den Haag, Brussel en Luxemburg. De Benelux staat bekend om zijn drang naar innovaties. Daar profiteren wij van. We hebben inmiddels tienduizenden klanten in de Benelux. Dat betekent dat we veel partners nodig hebben om de migratietrajecten te doen. Overigens hebben we al meer dan honderd partners in de Benelux.”

Een klant die lovend is over het gebruik van AWS is TKP, één van de grootste pensioenuitvoeringsorganisaties van Nederland. Harry Boekhoudt, PO Cloud bij het pensioenbedrijf, vertelt dat de pensioenwereld verandert. Dat betekent dat het bedrijf beweeglijk moet zijn; nieuwe producten moet ontwikkelen die snel naar de markt gebracht kunnen worden. Samen met Oblivion is gekozen voor het AWS-platform. “Wij kunnen sneller innoveren dankzij AWS”, stelt Boekhoudt. “Maar bedenk daarbij wel dat de overgang naar cloud meer met veranderingsmanagement heeft te maken dan met technologie.”

Door: Teus Molenaar

Terug naar nieuws overzicht
Cloud