Zaak van privacyactivist Schrems tegen Facebook op 9 juli voor de rechter

05-07-2019 | door: Wouter Hoeffnagel

Zaak van privacyactivist Schrems tegen Facebook op 9 juli voor de rechter

Facebook en de Oostenrijkse privacyactivist Max Schrems staan op 9 juli in het Europees Hof van Justitie tegenover elkaar. De zaak draait om standaard clausules in contracten van Facebook voor het versturen van persoonsgegevens tussen de Verenigde Staten (VS) en andere delen van de wereld, waaronder de Europese Unie (EU). Schrems stelt dat deze clausules de privacyrechten van Europeanen schenden.

Dit meldt persbureau Reuters. Schrems wist eerder via een juridische strijd het Safe Harbour-verdrag ongeldig te laten verklaren. Het Europees Hof oordeelde toen dat de privacy van Europeanen in dit verdrag onvoldoende gewaarborgd zijn. Het Safe Harbour-verdrag is inmiddels vervangen door de Privacy Shield, een overeenkomst die dataoverdracht tussen de EU en VS mogelijk maakt en de privacy van Europeanen beter beschermd.

Nu strijdt Schrems tegen het gebruik van standaardclausules door Facebook. De privacyactivist stelt dat deze de privacy van Europeanen onvoldoende beveiligd. Schrems diende in eerste instantie een klacht in bij de Ierse Data Protection Officer. Deze legde de zaak voor aan het Ierse Hooggerechtshof, dat hert Europees Hof van Justitie nu om advies vraagt.

Terug naar nieuws overzicht