Drie 5G-onderzoekslocaties van T-Mobile op komst on Den Haag

09-07-2019 | door: Wouter Hoeffnagel

Drie 5G-onderzoekslocaties van T-Mobile op komst on Den Haag

T-Mobile opent deze zomer in samenwerking met de Gemeente Den Haag een drietal 5G-onderzoekslocaties. Het gaat om een testlocatie in Scheveningen, één in The Hague Tech en een locatie in het T-Mobile hoofdkantoor in Den Haag. In de testlabs worden op 5G gebaseerde toepassingen getest en kunnen publiek, scholen en bedrijven komen voorproeven.

De gemeente Den Haag en T-Mobile kondigden eerder dit jaar al aan samen te weren om een 5G-netwerk te realiseren. De partijen spraken toen de gezamenlijke ambitie uit om de hofstad in 2020 als eerste stad van Nederland te voorzien van een volledig dekkend 5G netwerk. De onderzoekslocaties zijn een belangrijk onderdeel van deze samenwerking.

Living Lab Scheveningen, The Hague Tech & Field Lab

Komende zomer opent in Scheveningen het 5G Living Lab haar deuren. Hier worden samen met lokale initiatieven de mogelijkheden van 5G verkend. Er wordt gekeken naar toepasbaarheid, haalbaarheid, duurzaamheid en implementatie van slimme toepassingen ter verbetering van verkeersmanagement, veiligheid en leefbaarheid van de omgeving.

Het tweede onderzoekslab dat in juli haar deuren opent, is het 5G Field Lab in het hoofdkantoor van T-Mobile. Hier krijgen scholen en bedrijven de mogelijkheid te experimenteren met op 5G gebaseerde toepassingen. In de onderzoeken wordt gebruik gemaakt van verschillende frequentiebanden; de 700MHz, de 3,5GHz en de 26GHz. Om de toepassingen echt werkbaar te maken op 5G, stelt T-Mobile Nederland het gebruik van 5G-antennes op deze locaties beschikbaar.

Het derde onderzoekslab bevindt zich bij The Hague Tech op het Central Innovation District. Hier worden startups, scale-ups en ervaren bedrijven uitgedaagd om met 5G technologie praktische oplossingen voor concrete maatschappelijke uitdagingen te ontwikkelen. Dat gebeurt in samenwerking met de World Startup Factory.

Samenwerken aan kennisontwikkeling en innovatie

Naast de fysieke testlocaties werkt T-Mobile actief samen met de Haagse Hogeschool en Hogeschool InHolland. Samen met studenten worden creatieve en waardevolle 5G-concepten ontwikkeld die een positieve bijdrage leveren aan de maatschappij. Kim Larsen, Directeur IT & Technologie T-Mobile Nederland: "De resultaten van de onderzoekslabs zijn belangrijk om het nut van bepaalde 5G toepassingen te bepalen. Het helpt ons 5G zo snel mogelijk beschikbaar te maken voor heel Den Haag en de rest van Nederland. Wij nodigen publiek, scholen en bedrijven van harte uit om samen met ons op 5G gebaseerde toepassingen te komen voorproeven."

Op dit moment is het testen van 5G-toepassingen alleen mogelijk door gebruik te maken van enkele 5G-onderzoekslocaties. De eerste 5G-frequentie - de 700MHz - wordt begin volgend jaar geveild. Zodra ook de 3500MHz frequentie is geveild wordt het netwerk verder uitgebreid. Deze veiling vindt naar verwachting eind 2021 of begin 2022 plaats.

26GHz-band

T-Mobile test de op 5G gebaseerde toepassingen op verschillende frequentiebanden. Het gaat hierbij om zowel de 3,5GHz-band als de 26GHz-band, ook wel de millimeter wave of mmwave-band genoemd. Met 5G mmwave is veel capaciteit beschikbaar en kunnen zeer hoge snelheden worden behaald. Waar de 700MHz- en 3,5GHz-band geschikt zijn voor landelijke inzet, is de 26GHz band juist zeer geschikt voor specifieke locaties waar zich veel mensen tegelijk bevinden zoals stadions of grote stations, of locaties waar de vraag naar data zeer groot is. Volgens de Europese Commissie kan de 26GHz-band vanaf eind 2020 ook in Nederland beschikbaar worden gemaakt voor de uitrol van 5G. T-Mobile heeft in het verleden al zo'n tien jaar een groot deel van de 26GHz band gebruikt voor een landelijk netwerk voor het ontsluiten van 3G.

Terug naar nieuws overzicht
Mobility