NETGEAR zet vol in op AV over IP

NETGEAR zet vol in op AV over IP

10-07-2019 | door: Johan van Leeuwen
Deel dit artikel:

NETGEAR zet vol in op AV over IP

Ze zijn er bij NETGEAR heilig van overtuigd: ook professionele AV-toepassingen gaan in de toekomst massaal over IP-gebaseerde infrastructuren lopen. De netwerkspecialist organiseerde afgelopen week een sessie over dat onderwerp. ‘ProAV meets IP - How to Turn AV over IP into Reality’ was de titel.

In het verlengde van onder andere Voice over IP klinkt de term AV over IP heel logisch. Maar de werkelijkheid is dat het nog maar weinig voorkomt. Laurent Masia (foto), Global Senior Product Line Manager Managed Switches bij NETGEAR, gaf in zijn presentatie aan waarom dat nog niet zo is. “System integrators in de AV weten nog heel weinig over IP. Terwijl het een feit is dat er overal een transitie naar IP gaande is. Ook in de AV. Prijs is het probleem niet en IP is ook veel eenvoudiger dan HDBaseT, de traditionele infrastructuur in de AV-markt. De reden is dat tot voorkort de kwaliteit en de snelheid van IP nog niet goed genoeg waren voor video.”

Dat probleem is er niet meer, vindt Masia. Grote professionele projecten zijn nu mogelijk. En die komen er ook steeds meer. Hij noemde onder andere De Nationale Opera in Amsterdam, waar NETGEAR in samenwerking met AV-specialist ZeeVee een oplossing heeft neergezet.

Eerder in zijn presentatie had Masia al uitgelegd dat de AV-markt een belangrijke voor NETGEAR is. “Niet iedereen weet het, maar we zijn daarin nu zo’n tien jaar actief en werken nauw samen met AV-installateurs en -integrators. Het is voor ons echt een belangrijke vertical geworden. AV is een grote markt en de komende vijf jaar zal hij volgens onderzoek in hoog tempo doorgroeien. In heel veel sectoren, van de retail tot de zorg.”

Schaalbaar

Hij somde de nadelen van HDBaseT op. “Het is complex, duur, weinig schaalbaar en het is binnen een netwerk niet compatible met producten van andere vendoren. Een IP-infrastructuur met ethernetpoorten en -switches is wel schaalbaar. Je kunt gewoon nieuwe switches toevoegen aan het netwerk als je uit wil breiden. Binnen een netwerk kun je veel eenvoudiger combineren en het is ook veel makkelijker te installeren. En het is ook een voordeel dat IT’ers en AV’ers dan van hetzelfde platform gebruik gaan maken.”

NETGEAR is niet de enige vendor die in AV over IP gelooft. Maar het is wel een kartrekker. Zo was het drie jaar geleden een van de zes initiatiefnemers van de SDVoE Alliance: Software Defined Video over Ethernet. Samen ontwikkelden die vendoren een architectuur. Dat die er nu is, is volgens NETGEAR een belangrijke reden voor de sterk verbeterde kwaliteit van AV over IP.

Vendor of choise

Dat betekent wel dat kiezen voor NETGEAR-producten geen abc’tje is, gaf Masia eerlijk toe. Er is niet één merk waarmee het werkt, want andere vendoren maken gebruik van dezelfde architectuur. Maar NETGEAR wil uiteraard graag de ‘vendor of choise’ zijn en Masia legde uitgebreid uit waarom het dat volgens hem ook zou moeten zijn. “We hebben niet voor niets een marktaandeel van 58% als je kijkt naar het aantal verkochte 10GB Switches. We zijn verreweg het meest gunstig geprijsd en bieden alles wat nodig is voor AV over IP. Daarnaast zijn onze producten vanuit de doos meteen te gebruiken.”

Switches moeten voor AV over IP aan twee belangrijke vereisten voldoen, zei Masia. “De codec en de latency zijn vanuit de switches geredeneerd niet belangrijk. Bandbreedte is dat wel, zowel voor de switches zelf als tussen de verschillende switches in. Een andere belangrijke vereiste is dat switches Multicast ondersteunen.”

Nieuwe switches

Aan die noodzakelijke eigenschappen voldoen NETGEAR’s switches in de M4300 serie. De producten zijn geoptimaliseerd voor SDVoE en zijn daarmee heel geschikt voor AV. De verschillende switches variëren van een totaal van 16 10GBE poorten tot liefst 96 poorten. In een demonstratie toonde Eric Lindeman (Sr. SE Benelux & Other EMEA) die producten en liet hij ook zien hoe eenvoudig ze binnen een netwerk te combineren en te stacken zijn.

Masia sloot af door iedereen te doordringen van de verandering die op handen is. “Ik merk aan alles dat de transitie nu echt gaande is. Ik praat er al meerdere jaren over, maar de laatste maanden proef ik vanuit alle kanten meer belangstelling.”

Door: Johan van Leeuwen

Terug naar nieuws overzicht
Hardware