Wouter Hoeffnagel - 11 juli 2019

Helft van organisaties ziet verhoogd risico op cyberaanvallen door cloud-apps

Helft van organisaties ziet verhoogd risico op cyberaanvallen door cloud-apps image

Bijna de helft (49%) van alle organisaties denkt dat cloud-apps hen tot doelwit maken voor cyberaanvallen. Dit is terug te vinden in de top drie van redenen waarom organisaties volgens zichzelf doelwit zijn van criminelen. Andere genoemde redenen zijn onbeschermde infrastructuren zoals IoT-devices (54%) en webportals (50%).

Dit blijkt uit het Access Management Index 2019 onderzoek van Thales waarin wereldwijd 1.050 IT-beslissers werden ondervraagd. Om zich te beveiligen tegen de risico’s van cloud-apps vertrouwt driekwart van de organisaties op toegangsbeheer. Met name two-factor authenticatie (58%), smart single sign-on (49%) en biometrische authenticatie (47%) worden gezien als effectieve tools om cloud- en webgebaseerde apps te beveiligen.

Toename in beveiligingsinspanningen

Consumenten zijn zich meer bewust van de risico’s met betrekking tot datalekken. Dit heeft ertoe geleid dat bijna alle bevraagde organisaties in de afgelopen twaalf maanden aandacht hebben besteed aan access management. De focus lag met name op het opleiden van personeel (52%), het extra investeren in access management (45%) en het maken van access management tot een prioriteit van het bestuur (44%). Ondanks deze inspanningen blijft inefficiënt cloud access management een zorg voor 95 procent van de IT-beslissers. Met name de impact op security (52%), de beschikbare tijd van IT’ers (44%) en de kosten (36%) zorgen voor hoofdbrekens. Als het gaat om het implementeren van oplossingen voor toegangsbeheer, worden kosten (40%), menselijke fouten (39%) en problemen bij de integratie (36%) als grootste obstakels genoemd.

Tina Stewart, vice president market strategy for cloud protection and licensing activity bij Thales: "De snelle groei van applicaties in de cloud biedt organisaties veel voordelen. Dit onderzoek toont echter aan dat organisaties zichzelf blootstellen aan onnodige dreigingen als ze zich niet goed beveiligen. Terwijl organisaties grip krijgen op de cloud met behulp van access management, moeten IT-beslissers ervoor zorgen dat zij de risico’s van hun cloudapplicaties begrijpen om de relevante beveiligingsoplossingen te implementeren. Zonder effectieve hulpmiddelen voor access management lopen organisaties een groter risico op inbreuken en extra kosten."

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!