WekaIO levert een krachtig gedistribueerd file system

12-07-2019 | door: Hans Steeman

WekaIO levert een krachtig gedistribueerd file system

De hedendaagse IT wordt steeds complexer en stelt steeds hogere eisen aan de onderliggende supportsystemen. Het Israëlische bedrijf WekaIO (opgericht in 2013) ontwikkelde hiertoe een zeer krachtig en veelzijdig gedistribueerd parallel bestandssysteem (WEKA.IO Matrix), dat de zwaarste storage uitdagingen aan kan.

Op het Amerikaanse hoofdkantoor in Californië sprak Dutch IT channel met Liran Zvibel (foto), de CEO en medeoprichter van het bedrijf Liran Zvibel is duidelijk in zijn claim, WekaIO levert het snelste gedistribueerde bestandssysteem in de markt. Het werkt op basis van flash storage systemen en is daarmee dè oplossing voor high performance computing (HPC), kunstmatige intelligentie (AI) en machine learning (ML). De hele Matrix file system oplossing is uiterst flexibel en werkt via een S3-connector met een single name space. Alles is in louter software geïmplementeerd. Liran claimt dat de latency van het systeem een factor 10 lager is dan die van concurrerende oplossingen.

WekaIO gebruikt in zijn nieuwste architectuur de standaard integratie voor flash storage, een strategische keuze op basis van NVMe over fabrics. Daarmee is afscheid genomen van de originele aanpak met traditionele SSD-kaarten en speciale SATA- of SAS-interfaces. Bij de nieuwe architectuur hoort wel een eigen geheugenmanager die direct met de drives communiceert. Door het omzeilen van de bestaande kernel is een veel lagere latency gerealiseerd.

Het MatrixFS heeft een nieuwe opzet die traditionele beperkingen van gedistribueerde bestandssystemen achter zich laat. De aanpak noemt men een Symmetric Parallel Distributed File System. Hierbij verwijst symmetric naar de meta dataservice die door elke server in het cluster wordt geleverd, parallel verwijst naar het feit dat elke cliënt de data kan ophalen van de dataservers op basis van een ingebouwde agent die op elke server staat. Gedistribueerd verwijst naar het cluster van meerdere dataservers verspreid over het netwerk.

WekaIO maakt volop gebruik van resellers om zijn product naar de markt te brengen en kan bogen op een aantal grote namen onder zijn resellers, waaronder HP Enterprise en SuperMicro. Het Matrix-concept is ontwikkeld in samenwerking met partijen zoals: Qualcomm, HPE, NVIDIA, Mellanox, Seagate en WDC.

Door: Hans Steeman

 

Terug naar nieuws overzicht