VS start onderzoek naar Franse techbelasting

11-07-2019 | door: Wouter Hoeffnagel

VS start onderzoek naar Franse techbelasting

De Amerikaanse president Donald Trump start een onderzoek naar de nationale belasting voor techgiganten die Frankrijk wil invoeren. Het onderzoek brengt de negatieve gevolgen van de Franse plannen voor Amerikaanse in kaart en moet hiervoor oplossingen aandragen.

Dit meldt Bloomberg op basis van twee anonieme bronnen die bekend zijn met het onderzoek. Het Franse parlement stemde vorige week in met een wetsvoorstel om 3% belasting te heffen op de inkomsten die techbedrijven in Frankrijk genereren. Het gaat hierbij om techbedrijven met een jaarlijkse wereldwijde omzet van minimaal 750 miljoen euro en een digitale verkoop van tenminste 25 miljoen euro in Frankrijk. Het Franse Senaat stemt vrijdag 12 juli over de plannen.

Eerder gingen er ook al stemmen op voor een Europese belasting voor techgiganten. Frankrijk vindt dat deze belasting echter te lang op zich laat wachten en voert daarom nu een nationale belasting in.

'Belasting treft Amerikaanse bedrijven oneerlijk hard'

Het Amerikaanse onderzoek wordt naar verluid uitgevoerd door de Amerikaanse handelsvertegenwoordiger Robert Lighthizer en moet over een jaar afgerond zijn. Lighthizer stelt dat dergelijke belastingen Amerikaanse bedrijven oneerlijk hard treffen. Eerder lobbyde de VS al actief bij verschillende Europese landen om geen belasting voor techgiganten in te voeren.

De Franse minister van Financiën Bruno Le Maire spreekt van een poging tot 'chantage' en stelt dat deze zinloos is. De minister wijst erop dat Frankrijk niet het enige land is dat een dergelijke nationale belasting voor digitale bedrijven wil invoeren.

Terug naar nieuws overzicht