EU-programma voor onderzoek en innovatie ontvangt miljarden bedrag
12-07-2019 | door: Witold Kepinski
Deel dit artikel:

EU-programma voor onderzoek en innovatie ontvangt miljarden bedrag

De Europese Commissie heeft aangekondigd hoe zij de laatste en grootste jaarlijkse tranche - 11 miljard euro - van het EU-programma voor onderzoek en innovatie Horizon 2020 in het laatste jaar van het programma zal besteden.

Horizon 2020, het EU-financieringsprogramma voor onderzoek en innovatie van  77 miljard euro voor de periode 2014-2020, ondersteunt wetenschappelijke excellentie in Europa en heeft volgens de EU bijgedragen aan spraakmakende wetenschappelijke doorbraken zoals de ontdekking van exoplaneten, eerste beelden van een zwart gat en ontwikkeling van geavanceerde vaccins voor ziekten zoals Ebola.

Onlangs kondigde de Europese Commissie het begrotingsplan voor 2020 aan voor Horizon 2020. In de loop van het volgende jaar zal de Europese Commissie meer onderzoek financieren door zich te concentreren op minder maar cruciale onderwerpen zoals klimaatverandering, schone energie, kunststoffen, cyberveiligheid en de digitale economie. 

Het zal ook gericht zijn op het vormgeven van het toekomstige onderzoeks- en innovatielandschap door de weg te effenen voor Horizon Europe, het volgende kaderprogramma (2021-2027). Een belangrijke noviteit onder Horizon Europa zal de European Innovation Council zijn - een one-stop-shop voor innovatiefinanciering om de wetenschap in nieuwe business te veranderen en de opschaling van bedrijven te versnellen. Deze Europese Innovatie raad is al in zijn proeffase en zal in 2020 profiteren van een budget van 1,2 miljard dollar.

Terug naar nieuws overzicht