Microsoft Windows 10 zorgt voor groei in PC-markt

Microsoft Windows 10 zorgt voor groei in PC-markt

Microsoft Windows 10 zorgt voor groei in PC-markt

12-07-2019 | door: Witold Kepinski

Microsoft Windows 10 zorgt voor groei in PC-markt

Microsoft Windows 10 zorgde in het tweede kwartaal van 2019 voor groei in de PC-markt zo meldt onderzoeksbureau Gartner. Na twee kwartalen van afname, groeide de wereldwijde pc-markt met 1,5% in het tweede kwartaal van 2019, volgens voorlopige resultaten van Gartner. In het tweede kwartaal van 2019 kwamen de bestellingen uit op 63 miljoen eenheden, een stijging ten opzichte van 62 miljoen eenheden in het tweede kwartaal van 2018.

"Wereldwijd groeide de groei van PC-verzendingen aan de vraag van de Windows 10-vernieuwing in de zakelijke markt in het tweede kwartaal van 2019. De groei van de desktop-pc was sterk, wat een afname van de mobiele pc-zendingen compenseerde", zegt Mikako Kitagawa, senior principal analist bij Gartner.

"Bovendien zijn er tekenen dat het Intel CPU-tekort afneemt, wat de afgelopen 18 maanden een voortdurende impact op de markt heeft gehad. Het tekort was vooral van invloed op kleine en middelgrote bedrijven, aangezien grote leveranciers hiervan profiteerden en bleven groeien, waardoor marktaandeel werd weggenomen van kleinere verkopers die moeite hadden om CPU's te beveiligen."

Het aanhoudende handelsconflict - en het mogelijk opleggen van tarieven - voegt onzekerheid toe aan de vooruitzichten voor de pc op de korte termijn. "Hoewel de handelsoorlog tussen de VS en China geen invloed had op de pc-markt in het tweede kwartaal van 2019, zou de volgende tarieffase aanzienlijke gevolgen kunnen hebben. De meeste laptops en tablets worden momenteel in China vervaardigd en de verkoop van deze apparaten in de VS zou met aanzienlijke prijsstijgingen te maken kunnen krijgen als de bestraffende tarieven worden opgelegd en leveranciers niet snel actie ondernemen om te reageren", zegt Kitagawa.

Lenovo HP Dell

De drie grootste leveranciers - Lenovo, HP Inc. en Dell - waren goed voor 64,1% van de wereldwijde pc-zendingen in het tweede kwartaal van 2019, vergeleken met 60,7% van de zendingen in het tweede kwartaal van 2018. Deze top drie verkopers bleven marktaandeel winnen in de pc-markt en profiteerden van schaalvoordelen. Intel's tekort aan CPU-voorzieningen in de eerste helft van het jaar versnelde deze trend.

Lenovo behield de toppositie in het tweede kwartaal van 2019 met de snelste groei op jaarbasis en de grootste aandelenwinst bij de topverkopers. Het is echter mogelijk dat zijn zendingen enige anticipatie van de potentiële tarieven weerspiegelden. Lenovo kende groei met dubbele cijfers voor zendingen in alle belangrijke regio's behalve Latijns-Amerika, waar de totale pc-markt daalde.

HP's wereldwijde pc-zendingen stegen in het tweede kwartaal van 2019 met 2,6% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De sterke vraag van zakelijke pc's verhoogde de groei van HP Inc. in alle belangrijke regio's en compenseerde zwakkere mobiele pc-zendingen. Gartner neemt geen Chromebooks op de pc-markt, maar HP Inc. heeft een sterke groei doorgemaakt in Chromebook-zendingen en zal hoogstwaarschijnlijk de leider in het segment blijven.

Dell noteerde in het tweede kwartaal van 2019 zijn zesde achtereenvolgende groei in de groei van PC-zendingen. De groeitrend van Dell was de afgelopen drie jaar het meest consistent van de topverkopers, dankzij de duidelijke focus op waar het bedrijf investeert.

EMEA

De pc-markt van EMEA is in het tweede kwartaal van 2019 opnieuw gegroeid met een groei van 1,7% jaar op jaar. De vraag vanuit het bedrijfsleven bleef sterk, omdat bedrijven en overheidsorganisaties doorgingen met Windows 10-implementaties en hun pc-geïnstalleerde basis vernieuwden, maar de vraag van de consumenten bleef erg zwak, omdat veel mainstreamgebruikers niet genoeg innovatie zien buiten gaming en geavanceerde mobiele pc's. Dit blijft leiden tot langere pc-levenscycli en heeft een zeer negatieve impact op midtier pc-leveranciers die meer verkopen aan het consumentensegment.

Terug naar nieuws overzicht
Hardware