Microsoft IUR werd een dure grap

12-07-2019 | door: Witold Kepinski

Microsoft IUR werd een dure grap

De gratis Microsoft Internal User Rights (IUR) voor vaak kleine resellers werd een dure grap en daarom gaat Microsoft ermee stoppen. Dit meldt Microsoft channel baas Gavriella Schuster in Amerikaanse media rond het stoppen met het voorzien van partners van interne gebruiksrechten op Microsoft-producten. Ze erkent dat dit een impopulaire zet voor partners is.

Er komen naar verluidt minder interne gebruiksrechten (IUR) en technische support voor Microsoft partners. Dit staat te lezen in een online document van Microsoft waarin staat dat het plan is de interne gebruiksrechten, die het verleent aan degenen die deel uitmaken van zijn Microsoft Partner Network (MPN), in te trekken. Dit staat ook te lezen in een blogpost van Wayne Small op SBSFaq.com.

Exit IUR rechten

De IUR-voordelen, nota bene door Schuster zelf ooit gelanceerd, bieden gratis productlicenties voor zakelijk gebruik door partners, en het voordeel is al decennia een belangrijk onderdeel van het partnerprogramma van Microsoft.

Maar vandaag de dag biedt Microsoft steed steeds cloud services, in plaats van als on-premises software. Daardoor zijn de kosten voor het afdekken van interne gebruiksrechten aanzienlijk gestegen. De kosten voor IUR is echt groot geworden, aldus Schuster. Dus het wordt tzt exit met de IUR rechten.

Petitie

Er is inmiddels een online petitie gestart tegen de voorgenomen Microsoft Partner Network (MPN) veranderingen. Enkele duzenden partners hebben de petitie ondertekend.

Op LinkedIn zijn eerder al wat opmerkingen geplaatst: “Spijtig om te lezen, IUR is best een belangrijk onderdeel voor een Microsoft partner, of het nu action pack of gold competency is”, aldus freelance IT consultant Dennis Rietveld.

Canalys

Ook onderzoeksbuereau Canalys heeft Microsoft gevraagd de nieuwe regels terug te draaien in een tweet: "New changes to the @Microsoft partner program, including increased customer acquisition requirements and lower financial incentives have provoked a backlash from its microsoftpartnernetwork. It must roll back on some of these changes or it will damage its SMB channel."

Lees meer details een online document van Microsoft. En bekijk ook de uitleg van Microsoft hier.

Terug naar nieuws overzicht
Software