Aantal varianten van malware Emotet explosief gestegen

13-07-2019 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Aantal varianten van malware Emotet explosief gestegen

Het aantal varianten van de Emotet malware is explosief gestegen. In het eerste halfjaar van 2019 werden 33.000 varianten geïdentificeerd door G DATA SecurityLab, wat neerkomt op gemiddeld 200 nieuwe versies per dag. Vorig jaar ging het om 28.000 nieuwe varianten of 70 nieuwe versies per dag.

Emotet is malware die voor het eerst werd ontdekt in 2014. De malware richtte zich in eerste instantie op financiële instellingen. Inmiddels is Emotet geëvolueerd en wordt het breed ingezet voor bijvoorbeeld bedrijfsspionage. G DATA SecurityLab ziet daarnaast dat cybercriminelen Emotet malware steeds met korte tussenpozen aanpassen om de malware een nieuw uiterlijk te geven. Door de malware sneller aan te passen ontstaan er nieuwe versies, die lastiger zijn te detecteren.

Bewustwording over de risico's

"Cybercriminelen blijven zoeken naar nieuwe manieren om slachtoffers te maken. Voor de industrie is het dan ook een constante uitdaging om particulieren en organisaties bewust te maken van de risico’s," aldus Eddy Willems (foto), Security Evangelist bij G DATA. "Emotet malware blijft zich vernieuwen en we zien dat cybercriminelen steeds vaker nieuwe innovatieve tactieken en technologieën toepassen. De malware fungeert als een soort bruggenhoofd op de systemen van geïnfecteerde gebruikers en wordt meestal verspreid via Word documenten met schadelijke macro's. Social engineering methoden worden vervolgens gebruikt om gebruikers ertoe te bewegen ze te activeren. Een Powershell opdracht wordt vervolgens op de achtergrond uitgevoerd om de daadwerkelijke malware te installeren. Na infectie kan Emotet talrijke modules downloaden."

Meer informatie en cijfers over deze waarneming kunt u vinden op het G DATA blog.

Terug naar nieuws overzicht

Tags

Security
Security