TrueCommand het krachtige gezicht van TrueNAS

16-07-2019 | door: Hans Steeman

TrueCommand het krachtige gezicht van TrueNAS

De wensen van NAS-gebruikers blijven toenemen. iX-systems uit San Jose is de hoeder van de opensource FreeNAS-implementatie past deze zelf toe in een krachtige lijn van NAS’en. Om aan de wensen van veeleisende klanten tegemoet te komen introduceert men met de nieuwe desktop (TrueCommand) een volgende generatie besturingsconsole voor de NAS-hardware.

iX-systems is voor onze lezers geen onbekende, we schonken er al eerder aandacht aan. Inmiddels is de innovatie verder en heeft de NAS-software het label versie 12 gekregen. Brett Davis, executive vice president (foto): “FreeNAS is een cluster van componenten die samen de open-source-implementatie realiseren. Naast de bestaande componenten (OpenZFS, FreeBSD, TrueOS en Bhyve) bevat FreeNAS sinds kort ook de applicatie code van Minio”. Minio is eveneens een open source oplossing waar we vaker aandacht aan geschonken hebben. Minio (een start up uit Palo Alto) neemt de zorg voor object storage voor zijn rekening. Daarnaast vervult het een sleutelrol naar S3-compatibiliteit, de missie die Minio  hoog in het vaandel heeft staan. Zij willen absoluut de marktleider worden in S3-compatibiliteit op elke storage oplossing.

Een nieuwe managementinterface

Niet alleen FreeNAS is bijgewerkt, ook de console is aan een update onderworpen en heeft nu versie nummer 1.0. Wat levert de nieuwe versie de eindgebruiker op? Op basis van feedback is het beheer van de hardware verder verbeterd met onder andere realtime beheer van de storage controllers en interfaces. Ook is scripting en automatisering geïmplementeerd, zelfs voor gebruik via JSON (JavaScript Object Notation). Uiteraard blijven er altijd beperkingen, zo wordt elke NAS individueel bestuurd en het gebruik van een individuele benadering nog geen verleden tijd. Het gebruikvan TrueCommand om FreeNAS em TrueNAS te beheren is gratis tot 50 gebruikers per device of systeem. Meer gebruikers vereist een betaalde licentie. De NAS’en van iX-systems worden geleverd in een reeks standaard samenstellingen via onder andere Amazon. Configuraties op maat zijn ook mogelijk.

Door: Hans Steeman

Terug naar nieuws overzicht
Software