Consultatie wetsvoorstel implementatie Telecomcode van start

16-07-2019 | door: Wouter Hoeffnagel

Consultatie wetsvoorstel implementatie Telecomcode van start

De consultatie over het wetsvoorstel Telecomcode is van start gegaan. Belanghebbenden kunnen tot en met 9 september reageren op het wetsvoorstel.

De Telecomcode is bedoeld om het spectrumbeleid verder te harmoniseren en moet toegang tot hoge capaciteitsnetwerken tegen betaalbare tarieven garanderen. Ook geeft de Telecomcode eindgebruikers meer bescherming. Zo worden aanbieders verplicht meer informatie te verstrekken voordat een contract wordt afgesloten, inclusief een beknopte en leesbare samenvatting van het contract.

Universele dienst

Al langer wordt een 'universele dienst' gehanteerd, een vangnet dat ervoor zorgt dat een minimum aan diensten voor eindgebruikers beschikbaar is tegen een betaalbaar tarief. Dit vangnet wordt gemoderniseerd. Zo wordt een adequate breedbandinternettoegang als UD gedefinieerd aan de hand van een basislijst van diensten waar burgers minimaal toegang toe moeten hebben, waaronder e-mail, surfen en toegang tot de elektronische overheid.

Voor bedrijven worden de bepalingen met betrekking tot eindgebruikers geharmoniseerd. Ook krijgen aanbieders nieuwe verplichtingen opgelegd. De uitrol van draadloze access points wordt vereenvoudigd door de verplichting voor overheidsinstanties om redelijke verzoeken tot plaatsing van deze access points op 'billijke, redelijke, transparante en niet-discriminerende voorwaarden in te willigen'. Tot slot moeten overheidsinstanties toegang verlenen tot publieke infrastructuur inclusief straatmeubilair zoals bushokje en verkeerslichten voor de plaatsing van 'small cells'.

Het wetsvoorstel implementatie Telecomcode is hier te vinden. U kunt tot 9 september reageren op het voorstel.

Terug naar nieuws overzicht