Laat u horen: hoe netwerkaudio kan helpen bij het voorkomen van incidenten
21-07-2019

Laat u horen: hoe netwerkaudio kan helpen bij het voorkomen van incidenten

Sinds jaar en dag worden videobewakingssystemen gebruikt als forensisch hulpmiddel om na een incident te kunnen onderzoeken wat er is gebeurd en bewijs te vergaren. Maar wat als u uw bewakingssysteem kunt gebruiken om incidenten proactief te ontmoedigen, nog voordat ze zich voordoen?

Netwerkaudio is een waardevolle aanvulling op videobewaking; het kan zowel worden gebruikt met eerder opgenomen audioberichten, die worden geactiveerd door camera-analytics, als met live gesproken berichten. Het op deze manier ontmoedigen van incidenten en diefstal resulteert niet alleen in een veiligere omgeving, het zorgt tegelijkertijd voor flinke kosten- en tijdsbesparingen.

Hieronder vindt u enkele concrete use cases, waarbij netwerkaudio proactief is ingezet om incidenten te voorkomen.

Autodealer schrikt indringers af

axis-climping_fence_768x638_1806_0.jpg
Indringer probeert over een hek te klimmen

Een grote Amerikaanse autodealer met verschillende vestigingen maakt succesvol gebruik van netwerkluidsprekers om zijn locaties na sluitingstijd te beschermen tegen indringers. In de buitenlucht staan waardevolle auto’s opgeslagen, maar is het risico op diefstal en vandalisme groter.

De dealer besluit om hoornluidsprekers en bewegingsdetectie-analytics te integreren in zijn bestaande videobewakingssysteem. Met deze oplossing kan in het geval van een mogelijke inbraak automatisch een audiobericht worden afgespeeld: "We kunnen u zien, dit terrein wordt bewaakt!". Besluit de indringer het gebied niet te verlaten, dan kan een operator in de meldkamer zich rechtstreeks tot de persoon in kwestie richten of verdere actie ondernemen.

Dankzij de combinatie van een video-geactiveerde audiowaarschuwing en het afstand gebruiken van de luidsprekers, wist deze dealer ongeveer 90% van de indringers te af te schrikken zonder de autoriteiten te hoeven inschakelen.

Apotheek zorgt voor veilige werkomgeving

Van dure schoonheidsproducten tot geneesmiddelen op recept; in de schappen van apotheken liggen veel items die aantrekkelijk kunnen zijn voor dieven.

Een grote apotheekketen in Europa installeerde hoornluidsprekers aan de buitenzijde van hun gebouwen en combineerde dit met netwerkcamera’s voor perimeterbeveiliging. Wordt er buiten openingstijden een potentiële dreiging gesignaleerd, dan ontvangt de centrale meldkamer een alarm. Eenmaal gewaarschuwd, kunnen de operators de melding beoordelen en waar nodig reageren met live audioberichten.

Ook medewerkers die aan het werk zijn en zich onveilig voelen, kunnen met één simpele druk op een alarmknop direct contact leggen met de controlekamer en rechtstreeks met een operator communiceren.

Meekijken bij pinautomaat ontmoedigen

Hoe voorkomt u dat criminelen met u meekijken bij een pinautomaat en zicht hebben op uw persoonlijke gegevens? Een Italiaanse bank die meer dan duizend geldautomaten exploiteert, was op zoek naar een effectieve methode om het zogenaamde 'shouldering' te ontmoedigen, een praktijk waarbij iemand over de schouder van de pinnende persoon meekijkt om zijn of haar pincode te achterhalen.

De oplossing was om camera’s te installeren met software voor videobewegingsdetectie. Staat iemand te dicht op de pinnende klant, dan wordt er automatisch een audioclip geactiveerd ('Houd alstublieft afstand') en begint de camera automatisch met het opnemen van de gebeurtenis. Ook wordt er een melding verstuurd naar de meldkamer van de bank, waarbij indien noodzakelijk een operator kan ingrijpen. Sinds deze oplossing is geïnstalleerd, is de criminaliteit met ongeveer 30% verminderd.

Beschermen van een neushoornreservaat

De afgelopen zes jaar zijn incidenten van neushoornstroperij in Afrika jaarlijks toegenomen, zo blijkt uit gegevens van de International Union for Conservation of Nature (IUCN). Stropers gebruiken steeds meer geavanceerde technologie, gaan hierdoor efficiënter te werk en breiden hun illegale activiteiten verder uit.

Om de neushoorns beter te kunnen beschermen, heeft de Rhino Pride Foundation Sanctuary in Zuid-Afrika een netwerk van thermische camera's geïnstalleerd. Dit is een zeer effectief hulpmiddel voor perimeterbeveiliging en maakt gebruik van warmtebeelden om 24/7 mensen, objecten en incidenten te detecteren, in zowel pikdonkere als zonovergoten gebieden.

Deze oplossing maakt het mogelijk om verdachte activiteiten te ontdekken, nog voordat ze daadwerkelijk plaatsvinden. Daarnaast worden netwerkluidsprekers gebruikt als aanvulling op camera's om mensen op afstand te bereiken. De luidspreker kan een vooraf opgenomen audiobestand afspelen wanneer het handmatig of automatisch wordt geactiveerd in combinatie met een alarm dat indringers afschrikt.

De combinatie video en audio

Als u kijkt naar het hoofddoel van een bewakingscamera – het registreren van wat er in een omgeving gebeurt – is de koppeling met netwerkaudio eigenlijk heel logisch. De camera maakt het gemakkelijker om incidenten te detecteren, aan de politie door te geven, kan bewijs leveren om de daders te vinden en voor de rechter te brengen. Audio is een kostenefficiënte en waardevolle aanvulling op een videobewakingsoplossing, juist vanwege de preventieve werking; het ontmoedigen en afschrikken van verdacht of crimineel gedrag.

Als u meer wilt weten over de voordelen van netwerkaudio-oplossingen, klik dan op onderstaande buttons en ontdek welke mogelijkheden Axis u te bieden heeft.

Meer informatie over de netwerkproducten van Axis is hier te vinden. Bekijk ook de brochure 'Audio wordt slim en eenvoudig' (pdf).

Door: Andreas Reimann van Axis Communications

Terug naar nieuws overzicht
Hardware