Europese boete van 242 miljoen euro voor Qualcomm

18-07-2019 | door: Wouter Hoeffnagel

Europese boete van 242 miljoen euro voor Qualcomm

Chipfabrikant Qualcomm krijgt een boete van 242 miljoen euro opgelegd door de Europese Commissie. Het bedrijf heeft bepaalde chips volgens de Europese Commissie bewust voor een dusdanig lage prijs aangeboden dat concurrenten buiten spel worden gezet, waarmee het bedrijf Europese mededingingsregels heeft overtreden.

De zaak draait om de verkoop van 3G-chipsets voor mobiele internet dongles die Qualcomm tussen 2009 en 2011 heeft geleverd. Europese toezichthouders stellen dat deze chipsets onder de kostprijs zijn verkocht aan zowel Huawei Technologies en ZTE, die beide belangrijke strategische klanten zijn van Qualcomm. Met deze werkwijze zou Qualcomm hebben geprobeerd om Icera, inmiddels eigendom van Nvidia, uit de markt te duwen.

1,27% van de jaaromzet

Icera trok in 2010 al aan de bel over de werkwijze van Qualcomm. De Europese Unie opende echter pas in 2015 een onderzoek naar Qualcomm. De boete die de chipfabrikant nu opgelegd krijgt staat gelijk aan 1,27% van de jaaromzet die Qualcomm in 2018 realiseerde. Door de boete op te leggen wil de Europese Commissie andere partijen ontmoedigen om vergelijkbare werkwijzen toe te passen.

Qualcomm heeft al laten weten in beroep te gaan tegen de boete. In plaats van de boete te betalen wil het bedrijf een financiële garantstelling geven tot het hoger beroep in de rechtszaal is behandeld. Qualcomm stelt dat het slechts een korte periode een kleine hoeveelheid chips onder de kostprijs heeft aangeboden. Het bedrijf ontkent hiermee de concurrentiepositie van Icera te hebben geschaad.

Terug naar nieuws overzicht
Hardware