De kunst van advies vragen binnen cloud computing

Bert Stam

19-07-2019

De kunst van advies vragen binnen cloud computing

De cloud: het lijkt een open deur – zeker voor IT-liefhebbers – maar is dat ook echt zo? Of het nu gaat om persoonlijke data of om de gegevens van jouw organisatie, de vraag of je al bent overgestapt naar de cloud is vast al meer dan eens gesteld. De meeste organisaties zien de voordelen van de cloud inmiddels in en realiseren zich dat dit de toekomst is en niet slechts een kortstondige hype. Er zijn zelfs maar weinig bedrijven in Nederland die helemaal niets doen met cloud: denk alleen maar aan een zzp’er met een gmail-adres. Echter, veel mensen lijken de cloud nog steeds te wantrouwen. Maar zoals Mark Zuckerberg ooit zei: "Het grootste risico is dat je geen enkel risico durft te nemen." Ik zal uitleggen waarom dat ook opgaat voor de cloud.

De cloud is ongetwijfeld een van de meest gebruikte moderne technologieën. Logisch, want cloud computing biedt enorme voordelen door een grote hoeveelheid systemen te verbinden binnen één netwerk – of dat nou gaat om een private, public, hybride of multi-cloud. Dit snijdt ook meteen een gevoelig punt aan; er zijn namelijk talloze mogelijkheden. Wil je direct aan de slag met een grote leverancier, zoals Amazon of Google, of liever met een managed service partij, zoals Rackspace? Kortom, het kan lastig zijn om het allemaal bij te benen. Om het wantrouwen in de cloud te kunnen vervangen door vertrouwen, is het essentieel dat de cloud goed wordt ingericht en wordt afgestemd op jouw specifieke organisatie. Niet alleen op jouw zakelijke wensen en behoeften, maar ook op de dagelijkse bedrijfsvoering en processen. Pas dan kun je genieten van de voordelen die de cloud te bieden heeft, zoals: schaalbaarheid, flexibiliteit, veiligheid en kostenbesparing.

Durf advies te vragen

Bij wat voor organisatie je ook werkt en hoe groot of ingewikkeld de stap naar de cloud ook mag lijken, je staat er niet alleen voor. Aangezien het zo cruciaal is om de juiste keuzes te maken, is het geen gek idee om advies te vragen in jouw cloud journey. Kies daarbij wel voor een partij die onafhankelijk is en verstand heeft van meer dan één aanbieder. Zo kun je ontdekken waar je als organisatie naar toe kunt groeien, hoe jouw organisatie het doet ten opzichte van de industrie en welke vorm van de cloud het beste bij jou past. Met behulp van de juiste expertise kun je gemakkelijk een roadmap ontwikkelen, die jou bijvoorbeeld helpt bij het in kaart brengen van een kostenmodel, cloud-strategie en het analyseren van IT-doelstellingen. Ook kun je door het juiste advies bekende valkuilen, zoals onverwacht hoge gebruikskosten en ongewenste vendor lock-ins vermijden. Zo kun je profiteren van alle voordelen van de cloud, zonder last te hebben van de nadelen.

Door: Bert Stam, Sales and Marketing Director Northern-Europe bij Rackspace

Terug naar nieuws overzicht

Tags

Cloud
Cloud