Wouter Hoeffnagel - 26 juli 2019

Elektronicafabrikant houdt ruim 90 miljoen euro aan goederen van Huawei vast

Elektronicafabrikant houdt ruim 90 miljoen euro aan goederen van Huawei vast image

Elektronicafabrikant Flex heeft producten ter waarde van 700 miljoen Yuan, omgerekend zo'n 91,5 miljoen euro, van zijn klant Huawei bijna een maand lang vastgehouden nadat het bedrijf op de Amerikaanse Entity List werd geplaatst. Flex heeft een hoofdkantoor in zowel de Verenigde Staten als Singapore.

Dit meldt China's Global Times. De Verenigde Staten (VS) plaatst Huawei op 16 mei op de Entity List, een zwarte lijst met organisaties waarmee Amerikaanse bedrijven geen handel mogen drijven tenzij zij hier expliciet toestemming voor krijgen van de Amerikaanse overheid. In reactie op deze stap besloot Flex naar verluid producten die Huawei had besteld vast te houden in zijn fabriek in de Chinese stad Zhuhai.

'Onbegrijpelijk'

Guo Fulin, president internationale medierelaties bij Huawei, bevestigt de berichtgeving in een reactie aan persbureau Reuters. Hij wijst erop dat Huawei inmiddels ongeveer 400 miljoen Yuan aan producten heeft teruggekregen van Flex. Huawei is nog in onderhandeling met Flex om de overige 300 miljoen Yuan aan producten te ontvangen. "Wij begrijpen niet waarom een Chinese fabriek onze goederen vasthoudt. Dit is een overinterpretatie van het verbod", aldus Guo.

De Global Times meldt dat Huawei naar aanleiding van het incident zijn samenwerking met Flex heeft gestaakt en het bedrijf geen onderdeel meer uitmaakt van de leveranciersketen van Huawei. Guo wil dit niet bevestigen.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!