Redactie - 26 juli 2019

Keensight Capital neemt meerderheidsbelang in Smile

Keensight Capital, een Europese investeerder op het gebied van Growth Buyout, verwerft een meerderheidsbelang in Smile, Europees leider in digitale en open-source-diensten. Dit op voorwaarde dat het informatie- en raadplegingsproces van de werknemersvertegenwoordigingen van de Smile-groep was afgerond en de transactie door de Franse mededingingsautoriteit was goedgekeurd. De nieuwe investeringen maken de weg vrij voor internationale expansie en verdere ontwikkeling van de consultingdivisie van de Franse opensource dienstverlener. Tot voor kort was Eurazeo PME meerderheidsaandeelhouder die samen met het huidige directieteam ook nieuwe investeringen gaat doen.

Keensight Capital gaat Smile ondersteunen bij de uitbreiding van internationale activiteiten en verdere IT-expertise. Collega investeerder Eurazeo richt zich met name op de aanpak van overnameprocessen. De extra financiële middelen worden ingezet om zo’n 25 procent van de totale inkomsten te realiseren buiten Frankrijk tegen 2022. Daarbij richt Smile zijn pijlen vooral op groei in Duitsland, Engeland en Noord-Europa. Tegelijkertijd worden de consultingactiviteiten verder uitgebreid en geïntegreerd in een te lanceren consultingdivisie. Naast de softwareontwikkelaars helpen nu al zo’n 45 adviseurs klanten door heel Europa met hun digitale transformatie. Naar verwachting zal dit aantal consultants verder groeien dankzij een actief recruitment- en verkoopbeleid. Alle ambities staan omschreven in het zogeheten Open Arrow 2.0 bedrijfsplan.

Sinds de oprichting in 1991 mag Smile zich al technologisch pionier noemen. Inmiddels is het bedrijf Europees marktleider op het gebied van ontwikkeling van OpenSource oplossingen voor e-business, Internet-of-Things toepassingen tot aan de productie van zakelijke apps en embedded systemen. Daarmee helpt Smile bijvoorbeeld veel retailers met verdergaande digitalisering. Smile is gevestigd in Parijs en heeft kantoren in zeven landen. 1.700 experts werken dagelijks aan honderden strategische digitale projecten voor grote zakelijke klanten, verspreid over Europa. Het bedrijf heeft een bewezen staat van dienst in het voltooien van strategische overnames, zoals die van Virtua, Adyax en SensioLabs in 2018.

Met een jaaromzet van 102,5 miljoen euro in 2018 en 130 miljoen euro in 2019 laat Smile een sterke en gestage jaarlijkse groei zien. Vanaf 2007 is dat jaarlijks zo’n 20 procent. De verwachte jaaromzet in 2022 bedraagt derhalve 200 miljoen euro.

Het meerderheidsbelang van Keensight Capital is onder voorbehoud van goedkeuring van de Franse mededingingsautoriteiten en het informatie- en instemmingsproces van de Ondernemingsraad van de Smile Group

Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024 Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024
Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!