Witold Kepinski - 29 juli 2019

AWS en Microsoft profiteren het meest van vraag naar cloud services

AWS en Microsoft profiteren het meest van vraag naar cloud services image

Nieuwe gegevens van Synergy Research Group tonen aan dat de uitgaven in het tweede kwartaal van 2019 voor cloudinfrastructuurdiensten met 39 procent zijn gestegen. In lijn met de verwachtingen daalt dit groeipercentage elk kwartaal, wat een weerspiegeling is van de steeds omvangrijkere schaal van de markt.

In termen van werkelijke dollars uitgegeven aan cloudservices, groeide de markt echter met meer dan 1,6 miljard dollar ten opzichte van het voorgaande kwartaal, waarmee het de op één na hoogste incrementele toename ooit is. Ondertussen hield de groei van Amazon gelijke tred met de markt en behield het zijn wereldwijde marktaandeel van 33 procent .

Een groep van vier cloudproviders blijft de markt overtreffen en hun marktaandeel vergroten - Microsoft, Google, Alibaba en Tencent. In totaal is Amazon echter nog steeds groter dan die vier samen.

Nu de meeste grote cloudproviders nu hun winstgegevens voor het tweede kwartaal hebben vrijgegeven, schat Synergy dat de inkomsten uit driemaandelijkse cloudinfrastructuurservices (inclusief IaaS, PaaS en gehoste private cloudservices) bijna 23 miljard dollar bedroegen, met inkomsten voor de laatste vier kwartalen die nu goed bereikten meer dan 80 miljard dollar. Publieke IaaS- en PaaS-services zijn goed voor het grootste deel van de markt en die groeiden in het tweede kwartaal met 42 procent. In de publieke cloud is de dominantie van de top vijf providers nog meer uitgesproken, aangezien zij driekwart van de markt beheersen. Geografisch gezien blijft de cloudmarkt sterk groeien in alle regio's van de wereld.

“De inkomsten uit cloudinfrastructuurservices hebben bijna de 100 miljard dollar per jaar gehaald en er is geen einde aan een sterke groei. Wanneer kwartaaluitgaven voor cloudservices in kaart worden gebracht voor de laatste twaalf kwartalen, kijken we vrijwel naar een steil, rechtlijnig groeiprofiel”, zegt John Dinsdale, Chief Analyst bij Synergy Research Group. “Amazon behoudt zijn leidende positie in de markt, hoewel groei bij Microsoft ook opmerkelijk is. Begin 2016 was Microsoft minder dan een kwart zo groot als Amazon in deze markt, terwijl het tegenwoordig bijna de helft kleiner is. Deze twee cloudproviders alleen zijn goed voor de helft van al het geld dat wordt uitgegeven aan cloudinfrastructuurservices, wat indrukwekkend is voor zo'n snelgroeiende, strategisch belangrijke markt.”

Synergy-CIS_Q219.jpg

Door: Witold Kepinski

Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024 Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024
Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!