Redactie - 29 juli 2019

Google en Amazon kiezen voor Icecat

De jaarlijkse opbrengsten van Icecat zijn in de eerste zes maanden van 2018 met 6% gestegen tot 4,45 miljoen euro tijdens deze periode. De brutowinst steeg duidelijk met 7%, en aangezien ook de bedrijfskosten fractioneel verbeterden (met -1%), verbeterde de EBT van Icecat fors met 64% tot 760.000 euro. Dit is de belangrijkste factor voor de sterk verbeterde kaspositie met 24% tot 4,2 miljoen euro. Een solide cashpositie is nuttig gebleken bij eerdere overnames en is van groot belang voor lopende overnamegesprekken zo meldt het bedrijf.

De groei van het bedrijf trekt aan na een zeer trage start in de eerste maanden, en we verwachten dat deze trend zich in de rest van 2019 zal voortzetten. speelde een rol bij het uitstellen van sommige e-commerce-investeringen. Deze factor lijkt tijdens Q2 te zijn afgenomen. Een interne factor is dat Icecat zich richtte op het verbeteren van de winstgevendheid van al haar activiteiten, waaronder het mogelijk maken van recente acquisities om EBT-positief te worden. De focus is nu volledig overgegaan op het versnellen van de organische groei van maandelijkse (recurrente) inkomsten tot 10-20%. In februari werd de overname van recensies-aggregator Testseek gerealiseerd. De impact op de jaarcijfers van Icecat is fractioneel. Recensies zijn een strategisch content-item in services voor belangrijke wereldwijde klanten zoals Intel, HP en Microsoft.

Google en Amazon kiezen voor Icecat

Icecat is door Amazon geselecteerd als gecertificeerde contentpartner voor haar Vendor Central en door Google als gecertificeerde contentpartner voor haar merkenportaal. Google heeft voor de tweede helft van 2019 budget beschikbaar gesteld om te investeren in de integratie van de open Icecat-productinhoud in het ecosysteem van Google.

De productdatasheet- (PDS-)productie van Icecat is met 25% gestegen van 804.688 tot bijna 1 miljoen nieuwe PDS's tijdens de eerste zes maanden van 2019, vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder. De database van Icecat bevat nu 6,7 miljoen PDS's, elk beschikbaar in ongeveer 50 talen. Het team werkt aan verdere operationele en technische maatregelen om de productie en productiviteit van PDS verder te verbeteren.

Gratis Vendor Central

Een belangrijke nieuwe service-introductie is Icecat's gratis Vendor Central, een Product Information Management (PIM) tool die retailklanten van Icecat gebruiken om hun merkleveranciers te motiveren om productgegevens rechtstreeks in te voeren. The Vendor Central wordt nu gepusht door toonaangevende retailers en distributeurs in Europa. Het heeft al bijgedragen aan ongeveer 1% van de PDS-productie van Icecat, een percentage dat naar verwachting snel zal stijgen en zal bijdragen aan de bovengenoemde PDS-productiviteit. Zie https://iceclog.com/your-free-vendor-central-for-full-icecat-users/.

Board

Per 1 september wordt Peter Sol benoemd voor een periode van twee jaar als CCO. Peter Sol is al 11 jaar actief in Icecat als Senior Vendor Manager en Manager van Icecat's Vendor Team. Daarvoor was hij actief als Sales Director van Haier Europe en Sales Manager van Aopen en IBM. “Peter is de CCO-uitdaging van voortdurende snelle groei al aangegaan en we kijken ernaar uit hem te zien groeien in deze nieuwe rol”, zegt CEO Martijn Hoogeveen over deze benoeming.

De positie van iMerge BV, een holding van CEO Martijn Hoogeveen, met betrekking tot certificaten van aandelen (DR's) is in deze periode toegenomen tot 286.205 DR's, namelijk:

29.991 DR's werden namens Icecat overgenomen van voormalige aandeelhouders van Syndy B.V., die hun putopties, zoals gedefinieerd in de overnameovereenkomst Syndy activeerden. De putopties die niet werden geactiveerd zijn nu vervallen, dus er is geen verdere terugkoopverplichting meer aanwezig met betrekking tot voormalige Syndy-aandeelhouders.

De participatie in Hatch neemt marginaal toe

Het aandeel van Icecat in Hatch, de snelgroeiende Where-To-Buy-aanbieder, nam marginaal toe met 1,3% tot 44% als gevolg van een kleine transactie met mede-oprichter Kroese Beheer BV, die aanblijft als CEO en als grootaandeelhouder na de transactie. De relevante implicaties zullen zichtbaar worden gemaakt in het jaarverslag 2019.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!