Factchecker vraagt Facebook meer data te delen

01-08-2019 | door: Wouter Hoeffnagel

Factchecker vraagt Facebook meer data te delen

Een van de externe partners die in opdracht van Facebook als factchecker wordt ingezet, roept het Amerikaanse social media bedrijf op meer informatie te delen. Dit is nodig om misinformatie op het platform beter aan te kunnen pakken.

De oproep is afkomstig van Full Fact, een Britse organisatie die in januari toetrad tot het factchecker programma van Facebook. Full Fact vraagt Facebook meer informatie te delen over de wijze waarop content die als misleidend wordt gezien wordt gedeeld, hoe snel dergelijke valse informatie zich verspreid en in welke mate factchecks helpen de verspreiding hiervan tegen te gaan. De organisatie zegt deze informatie nodig te hebben om zijn eigen factchecks te kunnen valideren.

Reuters meldt dat in totaal 54 partners in 42 talen zijn aangesloten bij het factchecker programma van Facebook. Dit programma werd in december 2016 gelanceerd om misinformatie op het platform terug te dringen.

Daarnaast roept Full Fact Facebook op het programma uit te breiden naar Instagram, dat eveneens onderdeel is van de organisatie.

Terug naar nieuws overzicht