Nederlandse infrastructuur meest geschikt voor interconnectie
07-08-2019 | door: Redactie
Deel dit artikel:

Nederlandse infrastructuur meest geschikt voor interconnectie

Nederland behoort tot de absolute toplocaties in Europa als het gaat om interconnectie. Het overgrote merendeel (87%) van de IT-beslissers is van mening dat Nederland de beste locatie is om data uit te wisselen via een directe verbinding met andere organisaties, vanwege de hoge concentratie van datacenters in ons land. Dat blijkt uit de Global Interconnection Index van Equinix.

Interconnectie in Nederland
Iets meer dan de helft van de Nederlandse bedrijven (51%) maakt op dit moment al gebruik van interconnectie. De verwachting is dat dit aantal fors zal groeien: 83% van de respondenten in het onderzoek geeft aan dat interconnectie de komende jaren zal gaan toenemen. De belangrijkste reden om data direct uit te wisselen is dat het publieke internet naar verwachting trager gaat worden naarmate het voller raakt: 63% noemt deze factor als een reden om over te stappen op interconnectie.

Voorkeurspositie van Nederland voor interconnectie
Voorkeurspositie van Nederland voor interconnectie 

 

Digitale transformatie
De respondenten zijn het erover eens dat interconnectie zakelijke kansen biedt: 87% noemt interconnectie als een belangrijke facilitator voor de digitale transformatie. Maar liefst 97% is van mening dat snelle en betrouwbare verbindingen nieuwe mogelijkheden bieden voor groei. 

Digitale transformatie

Rol van interconnectie bij groei en digitale transformatie 

Bedrijven leggen vooral directe verbindingen aan met cloud service providers (genoemd door 37% van de respondenten), gevolgd door distributeurs en logistieke bedrijven (17%), internet service providers (13%) en leveranciers en producenten (13%).

Verdeling directe verbindingen van bedrijven

Sterke en betrouwbare infrastructuur

De Global Interconnection Index liet eerder al zien dat interconnectie de komende jaren met 48 procent per jaar groeit; in Nederland ligt dat percentage hoger dan het internationale gemiddelde, met 57 procent. “Daaruit blijkt maar weer dat we in Nederland een hele sterke en betrouwbare digitale infrastructuur hebben, waar we trots op mogen zijn”, aldus Michiel Eielts, Managing Director Benelux van Equinix. “Dat zien we terug in de resultaten van ons onderzoek, maar ook in de praktijk. Ongeveer een vijfde van de buitenlandse investeringen in Nederland wordt gedreven door digitale activiteiten. De datacenterinfrastructuur van Nederland is iets waar we trots op mogen zijn; deze heeft de potentie om net zo’n positieve bijdrage te leveren aan de het vestigingsklimaat van bedrijven in Nederland als de haven van Rotterdam en Schiphol.”

Terug naar nieuws overzicht
Datacenters