Witold Kepinski - 09 augustus 2019

Liquit neemt voor eindgebruikers alle complexiteit weg

Liquit neemt voor eindgebruikers alle complexiteit weg image

Liquit Workspace is een applicatieselfservice portaal, dat eindgebruikers via 'slimme icoontjes' altijd en overal toegang geeft tot benodigde (bedrijfs)applicaties. Liquit werd in 2015 opgericht door de Nederlanders Peter Hermeling, Kevin van Gool en Marko Elderson, en in 2018 door Gartner geselecteerd als 'Cool Vendor' in de categorie Unified Workspaces. “Voor de eindgebruiker is alle complexiteit weg”, vat Hermeling de essentie krachtig samen.

Peter Hermeling is medeoprichter en -eigenaar van Liquit, de oplossing die 'IT als water uit de kraan' belooft, vandaar de naam. Eerder werkte Hermeling als accountmanager bij onder andere Citrix, Novell en Immidio, allemaal partijen die zich laten gelden in de workspace-markt. Bij laatstgenoemde vertrok hij in 2015, toen deze Nederlandse leverancier van workspace environment managementoplossingen werd overgenomen door VMware. “Ik heb altijd channel gedaan”, vertelt Hermeling. “Ik werd daarom kort na mijn vertrek gebeld door Marko Elderson. Hij had samen met Kevin van Gool een workspace oplossing gebouwd die hij in de markt wilde zetten. Daar had Elderson mij voor nodig.”

Kevin en Marko hadden met een team van ontwikkelaars serieus werk gemaakt van de nieuwe oplossing, merkte Hermeling al gauw. “Immidio had een oplossing die AppScriber heet, en die lijkt een beetje op wat Marko me liet zien. Maar zijn oplossing was veel volwassener. Marko was die oplossing gaan bouwen uit onvrede over de vergelijkbare Novell-oplossing ZENworks waar veel bedrijven mee werkten. Die oplossing is te zwaar, groot en log voor moderne omgevingen. Als lid van het advisory board van Novell had Elderson verschillende keren tevergeefs aangegeven dat het anders moest. Hij wilde een cloudvariant, een SaaS-oplossing. En het moest lichter. In 2013 zijn twee consultants van Netflex zelf iets gaan ontwikkelen, onder de projectnaam Telesto. In 2015 lanceerden we dat product onder de (veel betere) naam Liquit.”

Digitale werkplek

Liquit Workspace is volgens Hermeling een combinatie van twee dingen. “Aan de ene kant is Liquit een moderne digitale werkplek, waarmee een medewerker op ieder gewenst device – en dus op elke denkbare plek – veilig een applicatie kan openen. Aan de andere kant is het een krachtige workspace managementoplossing, waarmee de IT-afdeling van een bedrijf vanaf één centraal punt alle applicaties veilig kan beheren.”

De softwarebouwer uit Ridderkerk biedt met Liquit contextuele toegang tot alle bedrijfstoepassingen via een verenigd selfservice portaal. Hermeling: “Onze oplossing onderschrijft volledig de 'uniforme werkruimtestrategie' om de juiste applicatie op het juiste moment en op de juiste plek aan de juiste medewerker op het juiste apparaat te leveren. Liquit Workspace biedt eindgebruikers een enkele log-in op een webgebaseerde portal, die hen verbindt met hun openbare, persoonlijke en privé-omgevingen. De oplossing is toegankelijk op elk apparaat met een html-browser.”

Intranet-achtige oplossingen

De vraag naar oplossingen als Liquit komt voort uit het feit dat steeds meer partijen werken met intranet-achtige oplossingen. “Met als gevolg dat gebruikers voortdurend allerlei persoonlijke informatie krijgen, bijvoorbeeld vanuit Outlook, Agenda en Tasks”, verduidelijkt Hermeling. “Voor het beheer daarvan kun je denken aan oplossingen of portalen van Nederlandse bouwers als Embrace SBS, Synigo Pulse en A&M Impact of het internationale Wizdom, Powell 365, maar ook Sharepoint of Teams van Microsoft. Maar wat je daarin mist, is de toegang tot álle applicaties. Liquit heeft z'n eigen web-interface, maar Liquit kan ook integreren in de hierboven genoemde portalen. Wij hebben daar de API's voor. En door de overname van het Nederlandse softwarebedrijf Rovabu beschikken we over een database met meer dan drieduizend legacy-applicaties, die je out-of-the-box kunt selecteren en publiceren in de Liquit Workspace.”

Met Liquit kun je alles doen wat je met de System Center Configuration Manager van Microsoft (SCCM) kunt doen, maar ook met bijvoorbeeld ZENworks van Novell. “Het is 'ultiem' voor een eindgebruiker dat hij kan werken op elke plek die hij wil”, vindt Hermeling. “Dat kan een andere locatie zijn, maar ook een ander device of platform. De icoontjes op een device zijn altijd hetzelfde, alleen zijn het intelligente iconen. Dus zit een medewerker op kantoor en wil hij Word gebruiken, dan kan hij via het Word-icoontje iets lokaals opstarten en de lokale printer bij hem in de buurt wordt automatisch gekoppeld. Maar zit diezelfde medewerker thuis en gaat hij dáár naar Word, op hetzelfde device, dan kan het zijn dat via hetzelfde Word-icoontje een Citrix-sessie wordt gestart. Of VMware, AppV of iets anders.”

Intelligente iconen

Liquit draait dus voor een belangrijk deel om de intelligentie van de iconen waarmee gebruikers toegang hebben tot bedrijfsapplicaties en -informatie. Hermeling: “Die zorgen ervoor dat gebruikers niet meer hoeven nadenken of ze bijvoorbeeld een vpn moeten opstarten of welke printer binnen bereik is. Er zit veel automation in Liquit. Een IT-afdeling kan applicaties heel fijnmazig configureren voor de  werkstijlen die het bedrijf wil ondersteunen.”

Volgens Hermeling is Liquit de 'ultieme werkplek' voor alle medewerkers. “Een heel moderne werkplek, waarin de eindgebruiker eenvoudig single sign-on inlogt, zonder te hoeven nadenken over waar hij is en wat hij op welk device kan en moet doen. Hij gaat simpelweg naar Liquit Workspace, waar alle intelligentie die wij hebben toegevoegd voor hem toegankelijk is. Dankzij een grote hoeveelheid automation nemen wij alle complexiteit voor de eindgebruiker weg. En voor de IT-afdeling is Liquit een universele tool waarmee IT-managers overzichtelijk, flexibel en veilig alle applicaties aan gebruikers kunnen aanbieden. De opkomst van cloudwerkplekken en het werken met toepassingen als Office 365 en unified communications stellen nu eenmaal eisen aan het beheer. Een IT-afdeling wil controle over alle devices die in een organisatie worden gebruikt.”

GGD Utrecht

Liquit Workspace wordt (uitsluitend indirect, dus via een partnerkanaal) verkocht aan een brede doelgroep. De inmiddels meer dan 350 klanten zijn verdeeld over uiteenlopende verticals als zorg, overheid,finance en onderwijs. Ook partijen als Transavia en het Kadaster gebruiken de workspace oplossing. Een mooie business case is GGD Regio Utrecht, waar veel werd geklaagd over de IT-afdeling. “Men kon applicaties moeilijk openen”, was volgens Hermeling het probleem. “Met Liquit slaagde de IT-afdeling erin het allemaal veel makkelijker en toegankelijker te maken. Vergeet niet: zorginstellingen werken veel met flexwerkers en parttimers, die ook nog 's veel buiten de deur werken. Iedereen daar is blij met het veel krachtigere single point of access dat ze dankzij Liquit hebben gekregen.”

Toekomstplannen

Voor de nabije toekomst ligt het zwaartepunt volgens Peter Hermeling op development. “Zowel van channel partners als van eindklanten krijgen we veel aanvragen voor nieuwe features. We hebben momenteel een lijst van zo'n 150 aanvragen, vooral op het gebied van de ontsluiting van single sign-on. We gaan daarom onze Liquit Access Manager, waarmee je een single sign-on kunt regelen naar alle webapplicaties, doorontwikkelen.”

Verder is en blijft Liquit Workspace actief met sponsoring. Het softwarebedrijf uit Ridderkerk sponsort al een aantal jaren de Dutch Citrix User Group, de Windows Manager User Group en ook de Duitse Citrix User Group. “Sponsoring is belangrijk omdat we in dergelijke communities met mensen in aanraking komen die deze markt heel goed kennen. Het zijn influencers met wie we nauwer willen samenwerken. We gaan onze sponsoring daarom uitbreiden.”

Tot slot: op dinsdag 8 oktober organiseert Liquit een Partner Appreciation Day, waarop alle zeventig bestaande partners worden uitgenodigd op het circuit van Zandvoort voor infosessies. “Daarna gaan we met z'n allen het circuit op voor een korte race cursus”, belooft Hermeling. “We zien dat als een belangrijk stukje waardering naar onze partners toe.”

Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024 Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024
Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!