Atos ontwikkelt privacybestendig sociaal platform gebaseerd op blockchain
13-08-2019 | door: Redactie
Deel dit artikel:

Atos ontwikkelt privacybestendig sociaal platform gebaseerd op blockchain

Atos neemt actief deel aan HELIOS: een driejarig onderzoeks- en innovatieproject dat wordt gefinancierd door de Europese Commissie als onderdeel van het H2020-programma. Dit programma is gericht op de ontwikkeling van een nieuwe-generatie gedecentraliseerd sociaal netwerk dat de privacy van en vertrouwelijkheid voor alle gebruikers waarborgt. HELIOS biedt ontwikkelaars bovendien de ruimte om snel en eenvoudig extra social media-functionaliteiten te creëren die resulteren in lagere ontwikkelkosten en zo weinig mogelijk complexiteit.

Het HELIOS-project heeft tot doel een nieuwe-generatie, peer-to-peer social media-netwerk te ontwikkelen en valideren, met een op blockchain gebaseerde architectuur als ruggengraat. Deze infrastructuur faciliteert de democratisering van de productie van user-generated content, evenals de promotie en het ten gelde maken hiervan overeenkomstig met ethische beginselen en wettelijke vereisten.

In een tijd waarin zich verschillende grote schandalen hebben voorgedaan die een relatie hebben met de integriteit van persoonlijke en vertrouwelijke data moet HELIOS een omgeving creëren waarin gebruikers de volledige regie behouden over hun privacy en het eigenaarschap van de content die zij delen. Hiervan is geen sprake als zij gebruikmaken van reguliere social media-platforms.

In samenwerking met vijftien partners1, waaronder vooraanstaande universiteiten en onderzoekscentra uit alle delen van Europa, zet Atos haar expertise op het gebied van digitale transformaties in. Dit doet zij met de ambitie een robuust platform te ontwikkelen dat is gebaseerd op een open-source en modulaire aanpak en een peer-to-peer architectuur met het oog op een hoge schaalbaarheid. Dit maakt ook de weg vrij voor het snel en eenvoudig toevoegen van nieuwe sociale netwerk-functionaliteiten aan HELIOS.

Atos is verantwoordelijk voor de ontwikkeling, productie en integratie van een 360° video die gebruikers een bijzondere beleving moet bieden, onder meer doordat het de bewegingen volgt die zij met hun apparatuur maken. Deze video kan worden gestreamd en de manier van distributie volgt het peer-to-peer model: gebruikers die 100 procent controle hebben over de content die zij ontwikkelen, kunnen hun video’s delen met wie zij willen en hiervoor enige financiële compensatie ontvangen.

Atos neemt ook deel aan de ontwikkeling van een aantal technische activiteiten: van het beheer en coördineren van specifieke vereisten waaraan technologie moet voldoen tot de ontwikkeling van systeemmodules en systeemintegratie. Dit doet zij met als doel een succesvolle uitrol in Europa mogelijk te maken.

"We zijn er trots op om samen met de Europese Commissie en andere partners een bijdrage te mogen leveren aan dit zeer innovatieve sociale platform. Atos speelt een belangrijke rol bij verschillende Europese onderzoeksprojecten en werkte mee aan tal van projecten van de Europese Commissie”, vertelt Francesco D'Andria, hoofd Media Research van de afdeling Research & Innovation van Atos Iberia. “In onze hoedanigheid als partner van HELIOS tonen we onze betrokkenheid bij de ontwikkeling van state-of-the-art oplossingen waarvan alle Europese burgers zullen profiteren."

Terug naar nieuws overzicht
Security