PAX: Interesse techbedrijven in defensie zeer zorgwekkend

19-08-2019 | door: Wouter Hoeffnagel

PAX: Interesse techbedrijven in defensie zeer zorgwekkend

De interesse van techbedrijven als Microsoft en Amazon Web Services (AWS) in defensietechnologie is 'zeer zorgwekkend'. Dit stelt vredesorganisatie PAX.

De organisatie heeft onderzocht hoe bedrijven omgaan met technologie die voor militaire doeleinden kan worden ingezet. In het onderzoek zijn 50 techbedrijven uit Europa, de Verenigde Staten en Azië onder de loep genomen. PAX noemt de activiteiten van 21 bedrijven op dit vlak 'zeer zorgwekkend'.

Clouddiensten leveren

Microsoft en AWS kwamen eerder in het nieuws vanwege hun defensieactiviteiten. Zo proberen beide partijen een contract binnen te halen voor het leveren van clouddiensten aan het Amerikaanse ministerie van Defensie. Medewerkers van beide bedrijven verzet zich tegen de activiteiten van bedrijven. Zo vreest personeel van AWS dat de gezichtsherkenningssoftware Rekognition misbruikt kan worden door opsporingsinstanties. Medewerkers van Microsoft uitten eerder in brieven kritiek op een aangepaste versie van de HoloLens die voor het Amerikaanse Pentagon wordt ontwikkeld.

PAX wijst erop dat ook andere partijen zorgwekkend werk uitvoeren. Als voorbeeld worden Apple, Alibaba, Baidu, Facebook, Samsung en Tencent genoemd. Een partij die het juiste voorbeeld geeft is volgens PAX Google, dat een jaar geleden bekend maakte dat zijn kunstmatige intelligentie niet ingezet mag worden als wapens.

Het onderzoek van PAX is hier te vinden.

Terug naar nieuws overzicht
Software