Europese Commissie onderzoekt Facebook's cryptomunt Libra
21-08-2019 | door: Wouter Hoeffnagel

Europese Commissie onderzoekt Facebook's cryptomunt Libra

De Europese Commissie onderzoekt of de cryptomunt Libra van Facebook de concurrentie op de markt kan verstoren. Europese mededingingsautoriteiten vrezen dat de het voorgestelde betaalsysteem van Facebook concurrenten zal buitensluiten.

Dit meldt persbureau Bloomberg op basis van een document die de Europese Commissie eerder deze maand naar Facebook heeft gestuurd en waarin meer informatie over Libra wordt opgevraagd. Toezichthouders maken zich zorgen over eventuele concurrentiebeperkingen die Libra heeft op de wijze waarop informatie wordt uitgewisseld en consumentengegevens worden gebruikt. Ook wordt onderzocht hoe apps die Libra ondersteunen worden geïntegreerd in diensten van Facebook als WhatsApp en Messenger. Hierbij wordt in het specifiek gekeken naar de governance structuur en lidmaatschap van de Libra Association, die de Libra beheert.

Zorgen wegnemen

Zowel Facebook als de Europese Commissie willen tegen Bloomberg niet reageren op de berichtgeving. Wel heeft Facebook eerder beloofd zorgen bij toezichthouders weg te zullen nemen voordat Libra wordt gelanceerd.

Naast de Europese Commissie kijken ook toezichthouders in onder meer de Verenigde Staten en China kritisch naar de Libra. Door het grote aantal gebruikers dat Facebook telt, kan de Libra in potentie een enorme omvang krijgen en daarmee uitgroeien tot een wereldwijde valuta waar weinig controle op kan worden uitgeoefend.

Terug naar nieuws overzicht