Documentaire toont jacht op digitale bankovervallers Carbanak

25-08-2019 | door: Wouter Hoeffnagel

Documentaire toont jacht op digitale bankovervallers Carbanak

Een gratis vierdelige documentaire van beveiligingsbedrijf Kaspersky Lab vertelt over de jacht op de roemruchte Carbanak-groep en haar bankoverval van $1 miljard. Deze film is de aftrap van een nieuwe cybercrime serie 'hacker: HUNTER', die toezichthouders, media en de beveiligingsindustrie meer inzicht geven in hackerspraktijken. Kaspersky Lab wil hiermee helpen cybercriminaliteit beter te bestrijden en te voorkomen.

Deze nieuwe serie over Carbanak is de eerste in een reeks documentaires over grote wereldwijde cyberincidenten. Kaspersky was destijds het eerste beveiligingsbedrijf dat de beruchte cybercriminaliteitsgroep ontdekte. De vier afleveringen met een totale looptijd van 31 minuten vertellen hoe vier leden van Carbanak na internationaal onderzoek gearresteerd zijn in Taiwan en Spanje. De serie geeft inzage in de aanpak van de bende, hoe ze geld wisten buit te maken en waarom het zo moeilijk was om Carbanak te stoppen.

Berucht

De Carbanak-bende is één van de meest beruchte hackersbendes ter wereld. Deze criminelen hebben op grote schaal geld gestolen in het cyberdomein. Het was de eerste groep die geavanceerde instrumenten, technieken en processen toepaste vergelijkbaar met cyberspionagepraktijken van natiestaten. Kaspersky en andere beveiligingsbedrijven leren van deze cyberbendes hoe je onder de radar kunt blijven en tegelijkertijd een fortuin kunt verdienen. Na verloop van tijd is Carbanak illustratief geworden voor illegale activiteiten omwille van financieel gewin. In 2018 leidde internationale samenwerking tot de arrestatie van verdachte Carbanak-bendeleden.

"Bij de ontdekking van Carbanak waren we erg onder de indruk van hun geavanceerde activiteiten. De manier waarop ze zich door netwerken bewogen en uiteindelijk in staat bleken flink veel geld buit te maken van financiële instanties, was iets dat we nog niet eerder op zo’n grote schaal hadden gezien. Een einde maken aan deze cybercriminaliteit was dat wat we voor ogen hadden. Met deze nieuwe documentaire willen we laten zien dat cybercriminaliteit niet loont en uiteindelijk altijd bestreden kan en moet worden", vertelt Jornt van der Wiel (foto), beveiligingsexpert bij Kaspersky.

Meer informatie over Carbanak en haar ontwikkelingen op Securelist.com. De hacker:HUNTER serie is te zien op TomorrowUnlocked.com. Kaspersky meldt al te werken aan de tweede film uit de hacker-HUNTER-serie over de beruchte Wannacry-aanvallen van 2017.

Terug naar nieuws overzicht

Tags

Security