Wouter Hoeffnagel - 25 augustus 2019

Omzet uit draadloze 5G-infrastructuur stijgt snel

Omzet uit draadloze 5G-infrastructuur stijgt snel image

De wereldwijde omzet van 5G draadloze netwerkinfrastructuur komt in 2020 uit op 4,2 miljard dollar. Dit is een stijging van 89% ten opzichte van 2019 met 2,2 miljard dollar.

Dit voorspelt Gartner. Het onderzoeksbureau verwacht dat 6% van de totale inkomsten uit draadloze infrastructuur van communicatiedienstverleners (CSP's) in 2019 afkomstig zal zijn uit investeringen in 5G New Radio (NR)-netwerkinfrastructuur in 2019. Dit cijfer groeit in 2020 naar verwachting door tot 12%.

"De inkomsten uit 5G draadloze netwerkinfrastructuur zullen tussen 2019 en 2020 bijna verdubbelen", zegt Sylvain Fabre, senior research director bij Gartner. "Voor 5G-implementaties in 2019 maken CSP's gebruik van niet-stand-alone technologie. Dit stelt hen in staat om 5G-diensten te introduceren die sneller werken, aangezien 5G NR-apparatuur kan worden uitgerold naast de bestaande 4G-kernnetwerkinfrastructuur".

In 2020 zullen de CSP's stand-alone 5G-technologie uitrollen, waarvoor 5G NR-apparatuur en een 5G-kernnetwerk nodig zullen zijn. Dit zal leiden tot lagere kosten voor de CSP's en betere prestaties voor de gebruikers.

gartner-5g-omzet-2019.png

Uitrol 5G versnelt tot 2020

5G-diensten gaan in 2019 en 2020 in veel grote steden van start. In de VS, Zuid-Korea en onder meer Zwitserland, Finland, Britse CSP's in Canada, Frankrijk, Duitsland, Hongkong, Spanje, Spanje, Zweden. Qatar en de Verenigde Arabische Emiraten kondigen aan in 2020 de uitrol van 5G te willen versnellen.

Als gevolg hiervan schat Gartner dat 7% van de nationale strategiedocumenten wereldwijd reeds 5G-infrastructuur in hun netwerken heeft uitgerold.

CSP's richten zich op zakelijk segment

Hoewel consumenten het belangrijkste segment vormen dat de drijvende kracht achter de ontwikkeling van 5G, zullen de CSP's zich in toenemende mate richten op 5G-diensten voor ondernemingen. 5G-netwerken gaan naar verwachting het mobiele ecosysteem uitbreiden tot nieuwe industrieën, zoals de slimme fabriek, autonoom vervoer, gezondheidszorg op afstand, landbouw en detailhandel. Ook gaan 5G-netwerken naar verwachting private netwerken voor industriële gebruikers mogelijk maken.

De verkopers van apparatuur zien private netwerken voor industriële gebruikers als een marktsegment met een aanzienlijk potentieel. "Het is nog in het begin van de 5G private-networking, maar verkopers, regelgevers en normalisatie-instellingen hebben de voorbereidingen al getroffen", zegt Fabre. Duitsland heeft de 3,7 GHz-band gereserveerd voor private netwerken en Japan reserveert de 4,5 GHz en 28 GHz voor hetzelfde. Ericsson streeft ernaar oplossingen te leveren via CSP's om private netwerken op te bouwen met een hoge mate van betrouwbaarheid en prestaties en veilige communicatie. Nokia heeft een portfolio ontwikkeld om grote industriële organisaties in staat te stellen direct te investeren in hun eigen private netwerken.

"Nationale 5G-dekking zal niet zo snel optreden als bij vorige generaties draadloze infrastructuur", aldus de heer Fabre. "Om de gemiddelde prestatienormen te handhaven aangezien 5G wordt uitgebouwd, zullen CSPs gerichte strategische verbeteringen aan hun 4G legacylaag moeten ondernemen, door 4G infrastructuur rond 5G gebieden van dekking te bevorderen. Een minder robuuste 4G legacylaag die aan 5G cellen grenst, kan leiden tot echte of waargenomen prestatieproblemen, aangezien gebruikers zich van 5G naar 4G/LTE Advanced Pro verplaatsen. Dit probleem zal vooral in de periode 2019 tot 2021 bestaan, een periode waarin de 5G-dekking zich zal concentreren op hotspots en gebieden met een hoge bevolkingsdichtheid."

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!