Frankrijk: Ondertekenen verklaring tegen haatdragende content social media vertraagd

26-08-2019 | door: Wouter Hoeffnagel

Frankrijk: Ondertekenen verklaring tegen haatdragende content social media vertraagd

Frankrijk is optimistisch dat Amerikaanse social media platform waaronder Facebook, Google en Snapchat alsnog een intentieverklaring tekenen om haatdragende content op hun platformen aan te pakken.

Dit meldt Reuters. Frankrijk host dit jaar de G7 top. De 'Charter for an Open, Free, and Safe Internet' had eigenlijk afgelopen vrijdag moeten worden ondertekend. De ceremonie werd echter uitgesteld; radio Europe 1 meldt dat de Amerikaanse president Donald Trump topmanagers van Amerikaanse bedrijven onder druk heeft gezet de verklaring niet te ondertekenen. Washington ontkent dit.

Diplomatiek gevoelig

De Franse staatssecretaris voor Digitale Industrie Cedric O spreekt van een vertraging en stelt dat het ondertekenen vandaag alsnog plaatsvindt. "Het initiële idee was om de platformen naar Biarritz te laten komen en tot nu toe was de Verenigde Staten tegen het ondertekenen van deze verklaring", aldus Cedric O. "Diplomatiek lag het gevoelig om Amerikaanse platformen naar Biarritz te laten komen en iets te laten ondertekenen zonder dat de Amerikaanse president hierbij aanwezig is."

Een anonieme ambtenaar binnen de Amerikaanse overheid stelt echter dat Amerikaanse bedrijven zich onder druk gezet voelen. "Er was zeker geen druk van ons", aldus de functionaris. "We hebben van een aantal bedrijven gehoord dat zij zich onder druk gezet voelen door Frankrijk om deel te nemen."

Terug naar nieuws overzicht