Wouter Hoeffnagel - 28 augustus 2019

AP wil nieuw onderzoek naar privacy Windows Home- en Windows Pro-gebruikers

De privacy van Windows-gebruikers is door Microsoft verbeterd. Nieuwe verwerkingen van persoonsgegevens door Microsoft zijn echter mogelijk onrechtmatig. De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) vraagt de Ierse privacytoezichthouder daarom opnieuw onderzoek te doen naar de privacy van Windows-gebruikers.

De toezichthouder voerde in 2017 een onderzoek uit naar de privacy van gebruikers van Windows Home en Windows Pro. Hieruit bleek dat Microsoft via telemetrie onrechtmatig persoonsgegevens verwerkte. Met deze praktijk schond het bedrijf de privacy van gebruikers, meldt de toezichthouer. In april 2018 heeft Microsoft op last van de AP aanpassingen doorgevoerd in Windows.

Nieuwe overtreding

De AP heeft nu een nacontrole uitgevoerd, waaruit blijkt dat deze wijzigingen daadwerkelijk tot verbetering hebben geleid. Het bedrijf is de gemaakte afspraken dan ook nagekomen, concludeert de toezichthouder. Tegelijkertijd blijkt Microsoft echter ook andere gegevens van gebruikers op afstand te verzamelen. Microsoft overtreedt hierdoor mogelijk nog steeds de privacywetgeving.

De onderzoeksresultaten zijn door de AP met het oog op de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) gedeeld met andere Europese privacytoezichthouders. Sinds de invoering van de AVG in mei 2018 pakken Europese privacytoezichthouders klachten en signalen over grensoverschrijdende privacyschendingen door ondernemingen van buiten de EU gezamenlijk op. De leiding ligt hierbij bij de toezichthouder in het land waar de onderneming zijn Europees hoofdkantoor heeft gevestigd. In dit geval is dat Ierland.

'Let scherp op privacyinstellingen'

De AP adviseert gebruikers van Windows om bij de installatie en het gebruik van de software scherp te letten op de privacyinstellingen. Microsoft mag persoonsgegevens verwerken indien het bedrijf hiervoor op de juiste manier toestemming heeft gevraagd.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!