Smartphones Nokia draaien het vaakst op nieuwste Android-versie

02-09-2019 | door: Wouter Hoeffnagel

Smartphones Nokia draaien het vaakst op nieuwste Android-versie

Bijna 96% van alle Nokia smartphone die sinds Q3 2018 zijn verkocht draait momenteel al op Android Pie of is voorzien van een Android Pie update. Nokia is hiermee de smartphonefabrikant die Android-updates het snelst uitrolt naar klanten.

Dit blijkt uit cijfers van Counterpoint Research. Nokia laat onder meer Samsung, Xiaomi en Huawei achter zich. Van de Samsung-smartphones die sinds Q3 2018 over de toonbank zijn gegaan draait 89% momenteel op Android Pie. Van de Xiaomi-smartphones is dit 84% en van de Huawei-smartphones 82%.

Opvallend is dat na deze top 4 de omarming van Android Pie fors terugloopt. Zo staat Lenovo op nummer vijf met 43%, OPPO op zes met 35% en vivo op zeven met 18%. LG staat op nummer 8; 14% van de LG smartphones die sinds Q3 2018 zijn verkocht draait op Android Pie.

'Meer inzet van fabrikanten nodig'

Het onderzoeksbureau stelt dat smartphonefabrikanten meer inzet moeten tonen om regelmatig software- en security-updates beschikbaar te stellen aan klanten. "Besturingssystemen en beveiligingsupdates zijn een onderdeel van Android smartphones die relatief weinig aandacht krijgt. Tijdens het onderzoeken van de markt hebben we maar weinig merken gezien die dit doen. En wellicht komt dat doordat fabrikanten hier niet over praten en het bewustzijn onder klanten laag is. Het onderwerp komt in ons onderzoek niet voor in de tien meest belangrijke aandachtspunten voor klanten", aldus Peter Richardson, Research Director bij Counterpoint Research.

"Behalve Nokia en Lenovo zijn de prestaties van andere apparaatfabrikanten slecht. Consumenten houden hun smartphones steeds langer. Ook besteden zij net wat meer op het moment dat zij hun apparaten wel vervangen. De gemiddelde tijd dat consumenten een flagship smartphone houden voordat zij een nieuwe apparaat kopen is geleidelijk gestegen", schrijft Tarun Pathak, Associate Director van Counterpoint Research.

 

Terug naar nieuws overzicht
Mobility