AFAS Software en YoungCapital NEXT introduceren hbo-opleiding

03-09-2019 | door: Wouter Hoeffnagel

AFAS Software en YoungCapital NEXT introduceren hbo-opleiding

Softwarebedrijf AFAS en opleider YoungCapital NEXT starten op 5 september de nieuwe hbo-opleiding Bedrijfskundige Informatica tot AFAS Succesbeheerder. Met de geaccrediteerde opleiding dichten de bedrijven de kloof tussen het reguliere onderwijs en het bedrijfsleven, dat vraagt om meer technisch en gerichter opgeleide medewerkers. Studenten beginnen daarom direct met het opdoen van werkervaring en eindigen de opleiding met een baangarantie. De eerste klas start met 12 studenten.

De studenten aan de hbo-opleiding tot Succesbeheerder volgen een betaalde voltijdopleiding, maar krijgen slechts een deel van de veertig uur college. In plaats daarvan kent de opleiding een intensieve start met een fulltime bootcamp van drie maanden. Met die kennisvoorsprong op het reguliere onderwijs gaan de studenten vervolgens direct de arbeidsmarkt op en gaan ze vier dagen per week aan het werk bij klanten van AFAS. Hier worden ze verantwoordelijk voor het optimaliseren en beheren van bedrijfsprocessen en verandermanagement met behulp van AFAS Software. Een dag per week blijft daarnaast gereserveerd voor het volgen van colleges en het maken van praktijkopdrachten. De vakken die ze volgen zijn bijvoorbeeld Basis bedrijfsprocessen, Service & Operation, Basis informatiesystemen en Basis infrastructuur.

Mismatch verkleinen

YoungCapital NEXT en AFAS hebben deze nieuwe opleiding in de markt gezet, omdat ze zien dat er te weinig kennis is in het goed beheren van bedrijfsprocessen, verandermanagement en optimalisaties binnen de organisaties. "Uit verschillende onderzoeken blijkt dat veel medewerkers (groei)kansen laten liggen om te kunnen voldoen aan de uitdagingen van organisaties. Dit speelt met name in de ICT. Door als opleider en opdrachtgever samen te werken, geven we invulling te geven aan onze maatschappelijke rol en die mismatch te verkleinen", zegt Bas van der Veldt, CEO van AFAS.

"Bij YoungCapital NEXT merken we ook dat het reguliere onderwijs niet snel genoeg innoveert”, zegt Maurice Peeters, Director YoungCapital NEXT. "Hierdoor ontbreekt het afgestudeerden aan de juiste kennis en praktische vaardigheden die ze nodig hebben om een goede start te kunnen maken op de arbeidsmarkt. Met de opleiding tot Succesbeheerder leren studenten precies de skills die ze nodig hebben en passen die direct toe in de praktijk, want ze leren het meest door het gewoon te doen."

Focus op aanleren soft skills

AFAS ziet het als een mooie stap om met deze opleiding de kloof tussen de vraag en het juiste aanbod verder te verkleinen. Bas van der Veldt: "We zien in ons vak een groeiende behoefte aan mensen die de juiste kennis in huis hebben om specifiek veranderingen op het gebied van IT te begeleiden. Dat vraagt behalve om inhoudelijke kennis vaak ook om soft skills en een grotere focus op verandermanagement. Dit is iets wat je niet leert in collegebanken en waar we in het programma van deze opleiding meer aandacht aan gaan besteden. Zo maken we niet alleen onze klanten blij, maar bouwen we ook aan een relevante hbo-opleiding."

Studenten treden bij het begin van hun opleiding in dienst bij YoungCapital NEXT en ontvangen direct salaris. Daarmee willen YoungCapital NEXT en AFAS een stabiele basis neerzetten, zodat jongeren zich optimaal kunnen focussen op hun ontwikkeling. "Voor veel studenten is de studietijd een onzekere periode: je moet presteren, maar bent vaak ook bezig met het opbouwen van een bestaan. Doordat studenten direct genieten van een inkomen bij het starten van de opleiding hoeven ze zich geen zorgen meer te maken over levensonderhoud en ligt er dus een volle focus op de opleiding. Zo dragen we bij aan een gezonde balans tussen werk, leren en privé", aldus Bas van der Veldt.

Terug naar nieuws overzicht