Google schikt met FTC wegens schenden privacy van kinderen

04-09-2019 | door: Wouter Hoeffnagel

Google schikt met FTC wegens schenden privacy van kinderen

Google schikt voor een bedrag van 150 tot 200 miljoen dollar met de Amerikaanse Federal Trade Commission (FTC) in een zaak over het schenden van de privacy van kinderen met YouTube. Critici noemen de boete te laag en stellen dat de FTC Google hiermee in feite beloond.

Politico meldt dat de FTC akkoord is gegaan met het schikkingsvoorstel van Google en het voorstel inmiddels is voorgelegd aan het Amerikaanse ministerie van Justitie. Google en de FTC willen niet reageren op de berichtgeving.

Geen toestemming van ouders of voogd

De zaak draait om de wijze waarop Google data verzamelt over minderjarigen en deze gegevens inzet om gericht advertenties te tonen. Google heeft hiervoor geen toestemming gevraagd aan de ouders of voogd van kinderen. Privacygroepen dienden een klacht bij de FTC en stelden dat YouTube hiermee de Children's Online Privacy Protection Act (COPPA) schendt.

De boete van 150 tot 200 miljoen dollar is een record; de Chinese social video app Musical.ly kreeg in februari een boete van 5,7 miljoen dollar opgelegd, wat toen een nieuw record was. Musical.ly gaat inmiddels als TikTok door het leven.

'Boete is te laag'

Critici binnen de Amerikaanse overheid stellen echter dat de boete voor Google te laag is. "De FTC lijkt YouTube weg te laten komen met een nominale boete voor het schenden van de online privacy van gebruikers", tekent Silicon op uit de mond van de Amerikaanse senator Ed Markey.

Katharina Kopp, vice-directeur van het Centre for Digital Democracy, noemt de boete 'ellendig laag gezien de schandelijke aard van de schending, hoeveel Google heeft geprofiteerd van het overtreden van de wet, en gezien de grootte en de opbrengst van Google'.

Terug naar nieuws overzicht