40% van werknemers haalt weinig tot geen voldoening uit baan

10-09-2019 | door: Wouter Hoeffnagel

40% van werknemers haalt weinig tot geen voldoening uit baan

2 op de 5 werknemers vindt zijn of haar baan niet nuttig en haalt hier weinig tot geen voldoening uithaalt. Opvallend is dat slechts 16% van de werknemers die niet tevreden is, actief op zoek is naar een andere baan.

Dit blijkt uit onderzoek van de Reputatiefabriek onder 1000 willekeurige werkende respondenten. Zo’n twintig procent verveelt zich ook wel eens op werk. Deze werknemers vinden dat zij meer kennis en vaardigheden hebben dan nodig voor het huidige werk. "Ik heb leuke collega’s, mijn leidinggevende is prima en ik werk in een prettige werkomgeving. Het is allemaal heel comfortabel en daarom blijf ik denk ik plakken. Maar uitdaging, dat mis ik al jaren", vertelt een respondent.

Werkgeluk

De respondenten geven aan zich zinvol te voelen als zij op hun werk hun kwaliteiten volledig kunnen inzetten, impact hebben en de mogelijkheid hebben om te groeien. Door het doen van zinvol werk denkt 52% van de respondenten meer plezier te hebben in hun werk, 45% denkt efficiënter te zijn in hun werk en 40% denkt zelfs over-all gelukkiger te zijn.

Zo’n 35% van de respondenten geeft aan vrijwilligerswerk te doen om zich toch zinvol te voelen. Zij hebben zich vrijwillig aangemeld en besteden gemiddeld zo’n 4,5 uur per week aan vrijwilligerswerk. Zij houden zich dan voornamelijk bezig met met het organiseren van activiteiten (55%), besturen (28%) en de administratie (18%).

Alle cijfers uit het onderzoek zijn hier te vinden.

Terug naar nieuws overzicht