IDC: Smartphonemarkt vertoont tekenen van marktherstel
10-09-2019 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

IDC: Smartphonemarkt vertoont tekenen van marktherstel

De smartphonemarkt vertoont tekenen van marktherstel in de tweede helft van 2019 en in 2020, waardoor de groei van het aantal smartphone-zendingen weer positief wordt. Dit blijkt uit de Worldwide Quarterly Mobile Phone Tracker van IDC.

Het onderzoeksbureau verwacht dat de verzendvolumes in de tweede helft van 2019 nagenoeg gelijk zullen zijn (-0,4%). Als we kijken naar heel 2019 krimpt de markt met 2,2% op jaarbasis, waardoor 2019 het derde jaar op rij van wereldwijde krimp is. IDC verwacht dat het aantal verzendingen in 2020 weer groeit met 1,6%.

Amerikaans-Chinese spanningen

"De wereldwijde smartphonemarkt en de relevante toeleveringsketens blijven onzeker, grotendeels als gevolg van schommelingen in de handelsbesprekingen tussen de VS en China. Het maken van toekomstplannen is hierdoor nog uitdagender dan normaal", zegt Sangeetika Srivastava, senior research analist bij IDC's Worldwide Mobile Device Trackers. "De consumenten blijven hun apparaten voor langere tijden gebruiken, wat verkoop voor vendoren en kanalen bemoeilijkt. De verwachte resultaten van agressieve promoties en aanbiedingen in de tweede helft van 2019 gericht op het opschonen van de inventaris van het kanaal en het enthousiasmeren van consumenten over de volgende golf van smartphone-technologie moet de markt terugsturen naar groei."

Terwijl de wereldwijde economische onzekerheid in combinatie met voortdurende handelsspanningen de krantenkoppen blijft domineren, is 5G juist een positieve ontwikkeling voor de smartphonemarkt. Commerciële implementaties zijn in veel regio's begonnen en 2020 lijkt het jaar te worden waarin 5G in een stroomversnelling komt. IDC verwacht dat 5G-verzendingen 8,9% van de smartphones die in 2020 worden verzonden zullen bereiken, goed voor 123,5 miljoen verzonden apparaten. Verwacht wordt dat dit zal groeien tot 28,1% van de wereldwijde smartphone-zendingen in 2023.

'Kritieke evolutie in mobiele technologie'

"De anticipatie van 5G - beginnend met smartphones - is al geruime tijd aan het opbouwen, maar de uitdagingen binnen de smartphonemarkt in de afgelopen drie jaar hebben die anticipatie vergroot", zegt Ryan Reith, programmadirecteur bij IDC's Worldwide Mobile Device Trackers. "Om duidelijk te zijn: wij denken niet dat 5G dé redder van smartphones zal zijn, maar wij zien het als een kritieke evolutie in mobiele technologie. Wij verwachten dat de overstap naar 5G met smartphones subtieler zal zijn dan wat wij met 4G zagen, maar dat komt hoofdzakelijk doordat we met een heel andere markt te maken hebben. Het grootste verschil is de penetratiegraad die we nu hebben ten opzichte van 2010/2011, met name in China, de VS en West-Europa. De grootste verandering in onze 5G-voorspellingen is dat we de gemiddelde verkoopprijzen (ASP's) hebben verlaagd, vooral in China. We verwachten ook dat begin 2020 - zo niet eerder - een breed gamma van 5G-smartphones onder de 6GHz 5GHz met midrange-prijzen op de markt zal komen."

Android

Het aandeel van Android-smartphones stijgt van 85,1% in 2018 tot 87,0% in 2019, voorspelt IDC. Dit is vooral te danken aan de lancering van 5G en het versneld opruimen van de voorraden van oudere toestellen. Verwacht wordt dat de volumes de komende vijf jaar zullen groeien met een samengesteld jaarlijks groeipercentage (CAGR) van 1,7%, met verzendingen die oplopen tot 1,3 miljard stuks in 2023. De gemiddelde verkoopprijs van Android smartphone stijgt naar schatting met 3,2% in 2019 tot 263 dollar, ten opzichte van 254 dollar in 2018. De nieuwe apparaten die in de tweede helft van 2019 beschikbaar worden dragen hieraan bij.

iOS

2019 blijft een uitdagend jaar voor iPhone-zendingen met een verwachte daling van het volume tot 177,9 miljoen, een daling van 14,8% op jaarbasis. Dit is vooral toe te schrijven aan de volwassenheid van de markt en een gebrek aan 5G-apparaten in het portfolio van Apple. Het Amerikaanse bedrijf lanceert naar verwachting pas later in 2020 5G-telefoons. Dit zal het iOS-volume licht zal doen toenemen verwacht IDC, aangezien het bedrijf een voorsprong heeft op andere leveranciers met een beter inzicht in de 5G-marktvoorwaarden voor een meer geplande lancering.

Terug naar nieuws overzicht

Tags

Mobility, 5G
Mobility