Wouter Hoeffnagel - 10 september 2019

Europese standaarden voor artificial intelligence en big data op komst

In Europa vinden we de ethiek en betrouwbaarheid van artificial intelligence (AI) belangrijk. Het moet doen wat het moet doen en geen ongewenste effecten hebben. De in mei opgerichte Europese Focus Group AI werkt aan een roadmap van standaardisatiebehoeften voor toekomstige Europese standaarden over AI en big data. Nederlandse partijen kunnen hierop invloed uitoefenen via de NEN normcommissie Artificial intelligence & big data.

De Focus Group Artificial intelligence is een Europese studiegroep bij CEN, het Europese normalisatie-instituut. In opdracht van de Europese commissie brengen de leden in kaart welke standaarden specifiek voor Europa nodig zijn om de kans te vergroten dat AI-toepassingen veilig en betrouwbaar zijn en binnen ethische kaders opereren. Belangrijke input vormen de ethical guidelines van de High Level Expert Group, maar ook vanuit de lidstaten wordt input gevraagd. Voor Nederland is de normcommissie Artificial intelligence & big data lid van deze Focus Group.

Meepraten over de inhoud van AI standaarden

Standaarden voor artificial intelligence en big data helpen bij het maken van de juiste afwegingen in het ontwikkelproces en bij het toetsen en aantonen van de betrouwbaarheid van AI-toepassingen. Hiermee kunnen partijen bijvoorbeeld laten zien welke maatregelen zij nemen om transparantie te vergroten en bijvoorbeeld risico’s en bias te verkleinen. En door de betrouwbaarheid te vergroten, neemt de adoptiewaarde toe en helpt dit de innovatie van AI te versnellen.

Partijen die willen weten hoe de standaardisatie van AI en big data zich in Europa ontwikkelt en hierop invloed willen uitoefenen, kunnen meepraten via de NEN normcommissie Artificial intelligence & big data.

Meer informatie

Voor informatie over de Europese Focus Group AI en de Nederlandse normcommissie: ga naar www.nen.nl/ai of neem contact op met Yvette Mulder, consultant Artificial intelligence & big data, via het telefoonnummer 06-11160646, of e-mail kid@nen.nl.

Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024 Schneider Electric BN BW start week 27 tm week 29
Schneider Electric BN start week 27 tm week 29

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!