Redactie - 02 oktober 2019

Mendix wil met hulp van Siemens ook de industriële sector veroveren

Mendix hoeft bij klanten steeds minder vaak uit te leggen wat een low-code applicatieplatform is en wat bedrijven ermee kunnen. Na de overname door Siemens landt dat verhaal ook in de industriële sector, vertelt Hans de Visser (Vice President Product Management).

De vraag naar low-code applicatieplatformen blijft groeien. Dat komt volgens De Visser doordat organisaties bijna unaniem tegen een groot probleem aanlopen. “Gartner heeft een tijdje terug de voorspelling gedaan dat de vraag naar applicaties in 2021 vijf keer groter is dan de capaciteit aan de IT-kant om aan die vraag te kunnen voldoen. Dat levert frictie op. De business heeft eisen en er ontstaat een druk op de IT. Tegelijkertijd vindt er een ‘war for talent’ plaats. Veel developers kiezen voor tech-bedrijven en niet voor een bedrijf waarbij IT niet de corebusiness is. Dat zorgt voor een probleem dat je met de traditionele aanpak niet oplost.”

De oplossing is low-code ontwikkeling, betoogt De Visser. “We merken de laatste tijd dat steeds meer klanten die voor een low-code applicatieplatform kiezen, dat niet alleen doen voor IT, maar expliciet vragen naar onze visie op citizen development, zodat ook mensen aan de businesskant applicaties kunnen ontwikkelen. Wij spelen daarop in, want we willen een heel spectrum van ontwikkelaars faciliteren in het maken van applicaties. Aan de linkerkant van dat spectrum staan de citizen developers. Iets meer naar rechts staat bijvoorbeeld een business analist. En helemaal op rechts heb je de full-stack developers, die bedreven zijn in één of meerdere programmeertalen. Je hebt dat hele spectrum nodig.”

“Wij hebben gemerkt dat je die groepen niet samen in één ontwikkelomgeving moet zetten”, vervolgt hij. “Citizen developers raken overweldigd door alle opties in een geavanceerde low-code-omgeving. Want die mogelijkheden zijn wel nodig om complexe applicaties te kunnen bouwen. Voor die groep aan de linkerkant hebben we een apart product ontwikkeld, een gesimplificeerde omgeving. Dat kun je no-code noemen. Het sluit aan bij mensen die bijvoorbeeld gewend zijn om te werken met Excel of Access. Ze kunnen een prototype bouwen waar een ervaren ontwikkelaar op voort kan borduren, of zelf een eenvoudige applicatie bouwen. Die optie van een no-code product binnen een low-code platform is heel aantrekkelijk, juist ook voor de IT. Ze faciliteren daarmee de business, maar houden wel zelf de controle over thema’s als veiligheid, schaalbaarheid en governance.”

Scholen
Ondertussen hebben vijftien Nederlandse onderwijsinstellingen het ‘Mendix University Program’ opgenomen in hun curriculum. Wereldwijd doen honderd universiteiten en hogescholen eraan mee. De Visser: “Daar zit voor ons geen commercieel belang aan vast. We zien het als een investering in de volgende generatie. We willen jongeren die in hun carrière veel te maken gaan krijgen met IT klaarmaken om bijvoorbeeld product owner, stakeholder of low-code developer te kunnen worden. Het is belangrijk dat je weet hoe je dat spel moet spelen. We horen van docenten en professoren dat ze studenten niet meer een theoretische case in powerpoint uit hoeven laten werken, maar dat ze hen vroeg in de opleiding al volledige prototypes van applicaties kunnen laten bouwen, waar alles inzit. Dat is een enorme toegevoegde waarde voor die studenten.”

Industrie
Sinds de overname door Siemens, een jaar geleden, maakt Mendix grote stappen in de industriële sector. “Zeker rond het thema ‘extended product lifecycle management’, zien we veel vraag naar uitbreiding van de PLM-systemen van Siemens met low-code. We werken op dat gebied hard aan het bouwen van integraties voor bijvoorbeeld het bouwen van portalen of workflow-applicaties. Ook hebben we het IoT-platform van Siemens, MindSphere, geïntegreerd met ons platform. Je kunt daardoor Mendix-applicaties deployen op MindSphere, waardoor je heel snel IoT-applicaties kunt maken. We bedienen daarmee nu de eerste klanten.

De industriële sector is lange tijd niet de meest innovatieve geweest op IT-gebied. Maar daar ziet De Visser wel verandering in komen. “Vooral aan de randen van het bedrijf, op gebieden waarop ze het verschil moeten maken met concurrenten, zoals met klantgerichtheid, ontstaat er een roep om innovatieve applicaties op maat. Die moeten zijn toegespitst op de unieke propositie van het bedrijf. Technologieën als IoT spelen daarbij vaak een cruciale rol. Low-code is de perfecte manier om dat op een abstracte manier aan elkaar te koppelen en met snelheid te kunnen doen.”

De Visser noemt een voorbeeld van een bedrijf dat al voor de overname van Mendix door Siemens een klant van beide bedrijven was: Hortilux, een fabrikant van lichtsystemen voor kassen. “Ze waren een traditionele leverancier van lichtsystemen en kregen steeds meer concurrentie vanuit lagelonenlanden. Nu hebben ze een platform gebouwd met allerlei IoT-toepassingen. Daardoor worden storingen in kassen eerder gedetecteerd en is er preventief onderhoud mogelijk. Maar ze hebben ook een volgende stap gezet door een groeilichtplatform te bouwen. Dat zorgt ervoor dat gewassen in een kas de optimale hoeveelheid licht krijgen. Daardoor groeien ze maximaal, maar wordt er ook niet onnodig veel energie verspild. Dat platform, HortiSense, wordt als abonnement verkocht aan telers. De band tussen Hortilux en hun klanten is totaal veranderd. Die kijken niet meer naar de laagste prijs voor een armatuur, maar naar het mogelijke extra rendement.”

Bij die klant kwam technologie van Siemens en Mendix al bij elkaar. Ook in andere en meer recente gevallen bevalt de samenwerking tussen de bedrijven goed. “We zijn nu actief in markten en regio’s waar we dat nog niet waren”, zegt De Visser. In China bijvoorbeeld, waar Siemens traditioneel sterk vertegenwoordigd is. “We hebben in die landen toegang tot de complete infrastructuur die Siemens heeft opgebouwd en dat levert ons voordeel op. Ook in Duitsland waren we met Mendix nog niet heel groot, maar zie ik sinds de overname door Siemens enorm veel aanvragen. De samenwerking met Siemens waarbij we autonoom onze roadmap kunnen bepalen en beslissingen kunnen nemen, is wat dat betreft ideaal. Waar we kunnen, zoeken we de samenwerking, maar er zit geen bedrijf boven ons dat vertelt wat we moeten doen.”

Volwassen
De Visser ziet de low-codemarkt volwassen worden. “Wat tekenend is: een paar jaar geleden vielen we onder het Gartner-kwadrant ‘Enterprise Application Platform-as-a-Service’, met ook bedrijven erin die bijvoorbeeld coding frameworks leveren. Daarna werd dat ‘High Productivity Application Platform-as-a-Service’. Dit jaar komt er een specifiek kwadrant voor low-code platforms. Analisten zien ook in, dat low-code een erkende smaak is als het om applicatie-ontwikkeling gaat. Dat maakt het voor ons makkelijker om het neer te zetten.”

De Visser wil duidelijk maken dat low-code zeker niet uitsluitend geschikt is voor kleine en relatief eenvoudige applicaties. “Het is er ook echt voor grote bedrijfskritische systemen. PostNL heeft met Mendix een order management systeem neergezet voor het afhandelen van pakketlevering. Dat is cruciaal voor het bedrijf. Vijf jaar geleden was dat ondenkbaar.”

Bij dat soort grote applicaties is het spectrum van ontwikkelaars, waarover De Visser eerder sprak, cruciaal. “Zeker in enterprise omgevingen is volledig ontwikkelen met no-code, wat sommige leveranciers nastreven, onmogelijk. Je moet een platform hebben waarbij je traploos kunt schakelen tussen no-code en low-code. Ook de traditionele ontwikkelaar is daarbij nodig. Als je bijvoorbeeld een connector wilt bouwen voor een bestaand backend systeem, dan heb je echt een Java programmeur nodig.”

Data-integratie
Een belangrijke recente ontwikkeling voor Mendix is dat het in zijn platform steeds meer ruimte gaat bieden aan Artificial Intelligence (AI). “Daarmee helpen we ontwikkelaars en DevOps-engineers om hun werk makkelijker en slimmer te kunnen doen. Mendix Assist, het programma daarachter, komt ook in StudioPro beschikbaar. Daar verwachten we veel van.”

“Daarnaast zetten we in op het oplossen van een veelvoorkomend probleem: data-integratie”, sluit De Visser af. “Dankzij de nieuwe Mendix Data Hub kun je als ontwikkelaar gebruikmaken van data in andere applicaties, alsof het ‘lokale’ data is. Daarmee wordt het supermakkelijk voor niet-technische mensen om data in andere systemen, binnen en buiten Mendix, te gebruiken. Zij kunnen content ontdekken via een datacatalogus en deze makkelijk integreren in de applicaties die ze bouwen op ons platform. Dit betekent dat middleware voor integratie, connectoren of mapping overbodig wordt, de Data Hub zorgt ervoor dat het proces wordt geautomatiseerd. Eind dit jaar verwachten we de eerste versie. Ook daarvan denken we dat het een hit wordt.”

Executive-People en Dutch IT-channel zijn mediapartner van Gartner IT Symposium Xpo. 

Schrijf je hier in met korting voor Gartner IT Symposium Xpo. 

 

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!