#IFA2019 Slim, slimmer slimst

12-09-2019 | door: HP van Tilburg

#IFA2019 Slim, slimmer slimst

De grootste TechnologieTempel van Europa, de IFA in Berlijn, zit er weer op. Bijna een kwart miljoen bezoekers komen jaarlijks op dit ‘alles op power’ consumenten-electronika feest af . Ook dit jaar was het weer een drukte jewelste in de 26 hallen vol met fabrikanten die hun laatste innovaties tonen aan consumenten, retailers, vakpers en distri’s. De rode draad: alles is al slim of wordt slim en natuurlijk: alles praat met alles.  Dit waren de belangrijkste trends op de IFA2019.

1. SmartHome is coming! 

Op maandag 9 september presenteerde Gfk in hal 26 de resultaten van de Smarthome Monitor aan een select groepje Nederlanders. De belangrijkste conclusie bij monde van marktonderzoekers Barbara Schouten: “Een lange belofte lijkt nu eindelijk ingewisseld te worden. Het is nu aan de retail om er echt een succes van te gaan maken.” Het probleem van de verschillende systemen die niet of nauwelijks met elkaar kunnen praten lijkt langzaam maar zeker getackeld te worden. Het belangrijkste argument waaronder smarthome doorbreekt is dat eigenlijk alle apparatuur vanzelf smart aan het worden is. Dus straks wordt het moeilijker of onmogelijk om een thermostaat, deurbel, rookmelder of wat dan ook te kopen die niet slim is. Zie het als met de mobiele telefoon. Je kunt het een smartphone noemen, maar feitelijk zijn alle telefoons slim en onmisbaar geworden in ons dagelijks leven.  Onze leefomgevingen worden slimmer gemaakt. En onder het argument dat dat veiliger en energie-besparend zal zijn, kun je dat in ieder geval vanuit het ‘need2have’ argument ook niet meer tegenhouden. En ja, robots voor zuigen, dweilen, koken, maaien en ramenlappen. All over!  Hoe hebben we ooit zonder gekund. 

2. Google everywhere

Net als op het MWC in Barcelona kun je op de IFA absoluut niet om Google heen. Op het spraak gestuurde Alexa is deze techgigant volgens Gfk Apple’s Siri ondertussen voorbij gestreefd en daarom kon je op de IFA geen stand op zonder daar ergens het logo van Google of Alexa tegen te komen. Ben je niet geïntegreerd in Android of compatible met een van de andere trucen van deze alleskunner dan kun je als fabrikant wel inpakken. Ja Apple, die kan het zich als enige nog permitteren om de kont tegen de krib te gooien en zelf ook weer te schitteren door afwezigheid. Natuurlijk kun je mopperen op Google en ze verdenken van het stelen van onze identiteit…but look at the bright side! Een dag mét Google is vele malen makkelijker dan een dag zonder en dus ach, dan nemen we dat stukje verlies aan privacy op de koop toe. Vanuit dat spectrum was het dan wel weer fascinerend om tegen een Blockchain telefoon aan te lopen. Die kon helemaal zonder OS draaien zodat je pricacy gegarandeerd zou zijn volgens de fabrikant uit Singapore.  Maar omdat ze blijkbaar toch niet helemaal zeker waren van hun zaak, kon je wel Android schaduw draaien. En ja, dan zitten ze toch weer in je broekzak, die jongens van Google. 

3. Niet op de IFA, maar Apple introduceert…! De iPhone 11

Het is toch wat hè dat je niet op een feestje komt en dat toch iedereen het over je heeft. Dan heb je het als fabrikant wel voor elkaar he. Bij alle grote merken van hoesjes, bumpers, folies en beschermglas zoals Panzerglass kon je dus al zien hoe de achterkant van de iPhone11 eruit ging zien. Iets van 4 camera’s en waarschijnlijk weer wat sneller en duurder. Voor iedereen die zich afvraagt zich af hoe lang dat allemaal nog gaat duren met het succes van Apple: het gaat nog wel even duren. Al moeten we al een paar jaar wachten op iets echt heel nieuws, toch willen veel, heel veel mensen heel graag een nieuwe iPhone. En als ze die keuze eenmaal hebben gemaakt dan weet je zeker dat er plenty hoesjes, bumpers, stekkers, houders en verzin maar wat is om het apparaat mee te koesteren. Er is op de IFA al jaren een complete iZone met meer dan 100 aanbieders. Keuze genoeg. Wie kan dit nog allemaal verkopen. Dat is meer de vraag, want zo veel retailers zijn er ondertussen niet meer. 

4. Body control

Het allerleukst van de IFA is hal 26, dat is de innovatiehal waar de uitvinders en start-ups zelf hun ID-kindjes aan het publiek tonen. En daar waren dus ook dit jaar weer de vetste dingen te zien. Wat dacht je van het aansturen van een cursor met je ogen: het kan nu.  Je kijkt ergens naar en dan gebeurt er wat. Mooi voor mensen met een beperking en voor nog heel veel meer toepassingen. En dan was er een smartwatch die zichzelf kon opladen op lichaamswarmte. Dat is vooral heel goed nieuws voor mensen die belangrijke applicaties willen gebruiken die nooit, maar dan ook nooit down mogen. En ja, je kunt slapen met de Smartguard (zo heet ie) en  monitoren hoe je dat doet  zonder dat ie leeg raakt. Slapen en laden, kijk dat is nog eens nuttig niets doen. En dan was een navigatieoplossing waarbij je om elke pols of op elke hand een rond- apparaatje ( soort smartwatch dus) droeg waardoor de aansturen in vibraties op de juiste richting konden worden doorgegeven. Briljant en veilig op de fiets. Tot slot konden we in hal 26 met een chinees praten in het Nederlands met een slim headsetje. Het zo is het dus gebeurd: haal uw kinderen van Franse les en laat ze techniek studeren in die tijd! 

5. Stepjes, stepjes of toch liever AR / VR

Direct bij het verlaten van het Haubtbahnhof zagen we het al: Berlijn is vergeven van de elektrische stepje. Je struikelt er letterlijk over. Het zijn van die dingen die je met een appke kunt unlocken en waarmee je dan een stukje over de Kuhrfürstendamm kan knallen. Wat een bende, echt ! Laten we hopen dat Amsterdam niet overstag gaat. Vreselijk gevaarlijk en vooral ook slordig lelijk op straat. OP de IFA zelf waren de fabrikanten van slimme stepjes ook niet op 50 handen te tellen.  Leuk, voor de IFA van 2019, maar hopelijk ook weer een trend om voorbij te laten gaan. Ja, zeker handig als je even van AnaarB moet en onbreekbaar bent, maar beter is het te blijven waar je bent en gebruik te maken van Virtual en Augmented Reality. Zo kan het dus ook. En als je dat doet op één van de vele prachtige 8k of meer schermen van Samsung, LG, Sharp of Panasonic dan is dat niet alleen veiliger, maar ook nog eens mooier dan we werkelijkheid. 

Door: HP van Tilburg

Terug naar nieuws overzicht
Hardware